Липсата на справедливост – тя е отчайваща. Когато заговорихме за

...
Липсата на справедливост – тя е отчайваща. Когато заговорихме за
Коментари Харесай

Петър Витанов за предложения данък за свръхбогатите: Липсата на справедливост е отчайваща

Липсата на правдивост – тя е отчайваща. Когато заговорихме за мултинационалните компании, те заплащат 9% налози – за Европа приказваме. А дребните и междинни предприятия заплащат над 15%. Това сподели Петър Витанов, ръководител на Делегацията на социалистите в Европейския парламент, в изявление за Аудиокаста на " Фокус " " Това е България ".

" Големите мултинационални компании намират способи и малки врати да заобикалят данъчното облагане: имат огромни юридически отдели, имат опция да се записват в офшорни зони или по места, където налозите са най-ниски. И по този метод те заобикалят да заплащат налози. Нещо повече, Илон Мъск в случай че не се неистина, през 2011-та година не е платил един цент федерални налози. Другите сходни нему като Джеф Безос две години от последното десетилетие не са платили " Амазон " никакви федерални налози ", сподели евродепутатът.

Витанов бе безапелационен, че най-богатите хора в света би трябвало да бъдат солидарни с всички останали. Според него този нов вид налог ще направи обществата по-справедливи. 

" Не може, когато 1% от международното население има 80% от богатствата, те да не бъдат по-солидарни към обществата, към които принадлежат. И по тази причина считаме, че с налагането на напредничав налог според от размера на благосъстоянието светът ще стане по-справедлив, страните ще могат да разполагат с повече средства, за обществена политика, в случай че щете за климатични политики, за обществен преход при новите климатични условия, за ред политики, за които сега не могат да се съберат пари. А не могат да се съберат пари, тъй като всеки заобикаля заплащането на налози ", съобщи той.

Той изясни, че неравенството в международен мащаб е толкоз огромно, че на всяка секунда умира човек. 

" На всеки четири секунди умира човек поради неравенството. Когато страната не може да подсигури главните човешки права като правото на достъп до опазване на здравето, като обезпечаване на достойния метод на живот, то това води до човешки жертви. И по тази причина това е някакъв метод – това е единствено дребна стъпка към превъзмогване на тези големи разслоения в обществата ", твърди той.

Петър Витанов сподели още, че Организацията за икономическо сътрудничество и раз към този момент почнала работа по няколко механизма, с които да вкара данъчни облаги за най-големите корпорации в света. 

" По отношение на мултинационалните компании към този момент има световна договорка. ОИСР приканва за 15% най-малък налог върху мултинационалните компании. Сделката е въпрос на материализация на месеци. Второ, отново Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага въвеждане на най-малък корпоративен налог от 15% - отново заради същата причина. Тоест даже в по-развитите от нас страни обществата им са стигнали до извода, че тези, които имат повече, би трябвало да бъдат по-солидарни и триумфът на една страна не се корени в ниския налог. Напротив, прогресивният налог приказва за еволюцията на едно общество, за степента на либералност и най-много за степента на взаимност. Няма нищо по-нормално от това тези, които са надарени, имат повече гении и имат повече благоприятни условия, имат по-голямо въздействие, да бъдат и по-щедри към хората, които не могат сами ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР