Липсата на сън действа на мозъка като удар по главата,

...
Липсата на сън действа на мозъка като удар по главата,
Коментари Харесай

Липсата на сън уврежда мозъка като удар по главата

Липсата на сън работи на мозъка като удар по главата, настояват специалисти.

Чувствали ли сте се като ударени по главата след неприятен сън през нощта? Учени откриха, че това не е толкоз пресилено, колкото наподобява.

Тяхното проучване посочило, че измененията в мозъка единствено от една безсънна нощ са сходни на тези след удар в главата.

Учените споделят, че при участвалите в проучването здрави мъже било намерено повишение на химическите субстанции, които демонстрират увреждане на мозъка.

Професор Кристиан Бенедикт от университета Упсала в Швеция изяснява, че химическите субстанции NSE и S-100B са биопоказатели за мозъчно увреждане като разтърсване.

Установихме, че тяхното ниво се усилва в кръвта на участниците в групата, прекарала една безсънна нощ. Повишението не е до степента, която биха достигнали след пострадване на главата да вземем за пример, само че въпреки всичко е доста , споделя проф. Бенедикт, представен от организация БГНЕС.

По време на сън мозъкът се почиства от токсични субстанции, а NSE и S-100B се усилват като реакция на тези субстанции , добавя той. Според него откритието удостоверява предходни проучвания, съгласно които мозъкът употребява съня, с цел да се почиства.

Проф. Бенедикт споделя, че проучването му поддържа и предходни изследвания, които свързаха неналичието на сън с нараснал риск от Алцхаймер, Паркинскон и множествена склероза.

Увеличаването на химическите субстанции в кръвта след липса на сън може би значи, че незадоволителният сън води до загуба на мозъчна тъкан, изяснява откривателят.

В умозаключение, нашето изобретение демонстрира, че положителният нощен сън е доста значим за поддържането на мозъчното здраве , акцентира проф. Бенедикт.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР