Липсата на международна солидарност, която пандемията показа, особено след като

...
Липсата на международна солидарност, която пандемията показа, особено след като
Коментари Харесай

Маймунската шарка откроява нерешените проблеми след Covid кризата

Липсата на интернационална взаимност, която пандемията сподели, изключително откакто богатите страни получиха по-ранен и цялостен достъп до ваксини против Covid-19, докара до обещания, че обстановката няма да се повтори „ в никакъв случай повече “, написа Financial Times.

Никога повече не би трябвало да се премълчават жизненоважните данни за намерено огнище; в никакъв случай повече по-богатите страни не би трябвало да изоставят по-бедните в търсене на средства, лекарства и ваксини.

В светлината на актуалното разпространяване на маймунската шарка сходни обещания наподобяват напразни. Страните с високи приходи още веднъж се борят за ваксини, до които африканските страни биха имали стеснен достъп, макар че заболяването съществува в Централна и Западна Африка от десетилетия.

70 са смъртните случаи в резултат на маймунска шарка през тази година в Африка, няма данни за жертви измежду над 4000-те случая, регистрирани отвън континента.

„ Мястото за пускане на имунизации би трябвало да бъде Африка и на никое място другаде “, съобщи Ахмед Огуел, началник на Африканските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите.

Възвишеният блян за световното здраве като публично богатство още веднъж се разклаща пред националните ползи. Фрагментираният отговор не е проблем единствено при управлението на маймунската шарка. Това също по този начин алармира за проблеми във връзка с световния контракт при пандемия (Международен контракт за предварителна защита и подготвеност при пандемии), който се изготвя сега и би трябвало да обвърже страните с групови дейности в името на общото богатство. Консултативен панел, който се срещна в границите на Световната здравна организация предходната седмица, реши да не дефинира маймунската шарка като изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение.

Това е „ огромна неточност “, като се има поради, че ограничението на разпространяването на заболяването към този момент се забавя, разяснява Грег Гонсалвес, епидемиолог от Университета в Йейл.

Все отново СЗО може да промени тактиката си, в случай че заболяването стане по-тежка и се популяризира измежду разнообразни групи. Предварителни проучвания, оповестени предходната седмица, демонстрират, че вирусът се развива по-бързо от предстоящото. И огнището, засягащо 48 страни до момента, не отшумява.

Великобритания оповестява за над 900 случая до 27 юни. Испания и Германия също регистрират висок брой на инфектираните.

Междувременно едно от препоръчаните средства за отбрана е договорът на СЗО за подготвеност за пандемия, от време на време именуван световен контракт за пандемия. Законово той ще обвърже подписалите го с практики като навременното шерване на данни. Първата му чернова ще бъде оповестена през август.

Договорът към този момент е обект на подправени изказвания, че ще лиши страните от суверенитет и ще наложи ограничения, в това число отнемане от независимост за неимунизираните. Истинските спънки са по-прозаични: защото СЗО е по-скоро техническа организация, в сравнение с юридическа, би ли могла да наложи договорните отговорности?

Според Марк Екълстън-Търнър, специалист по световно здравно право в Кралския лицей в Лондон, договорът може да се провали, тъй като е инструмент, предопределен да обяснява, а не да заличава несъответствието на силите сред нациите.

Ранните версии, споделя той, наподобява принуждават страните с ниски и междинни приходи неотложно да споделят проби и данни, давайки на други страни време да затворят границите си и да се запасят с лекарства, ваксини и защитно съоръжение - само че без да подсигуряват обективен достъп до тези медикаменти и ваксини в подмяна.

„ Фундаменталният проблем с нашата система и казусът, който договорът сега съдържа, е, че извадките, данните и информацията на страните с ниски и междинни приходи са публични богатства и би трябвало да се споделят за богатството на човечеството, до момента в който имунизациите и други лекарства са частни артикули, които са съхранявани и налични единствено за най-богатите в света “.

Договорите са правни принадлежности, предопределени както да обвързват, по този начин и да пазят всички страни. Но лекарството не би трябвало да оставя пациента в по-тежко положение.

Без деликатно правене на сюжет договорът за пандемия рискува да отбрани страните с високи приходи, без да ги обвързва, и да обвърже страните с ниски и междинни приходи, без да ги пази.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР