Липса на достатъчно достоверна информация за ваксините срещу COVID-19, преболедуване

...
Липса на достатъчно достоверна информация за ваксините срещу COVID-19, преболедуване
Коментари Харесай

Галъп: 70% от българите вярват в Covid конспирации

Липса на задоволително достоверна информация за имунизациите против COVID-19, преболедуване и съществуване на хронични болести са измежду най-често назоваваните аргументи за отвод от имунизация на българите.

Това са част от изводите на социологическата организация " Галъп интернешънъл " след изследване на настройките за имунизациите и имунизацията, извършено сред 24 февруари и 1 март измежду 812 пълнолетни българи по поръчка на Министерството на здравеопазването преди началото на осведомителната му акция " +мен " за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.

Преболедуване е повода за отвод от имунизация на една пета от неимунизираните българи (21.2%). Към тях могат да се прибавят и отговорите на 6.7% от интервюираните, които настояват, че имат задоволително антитела или мощен имунитет.

За почти една пета (19.1%) от хората имунизацията в действителност би навредила заради съществуване на съпътстващи болести, алергии или други аргументи.

Вяра във имунизациите нямат 19.1%, а 18.6% ги отхвърлят като цяло, сочат данните.

За 14.4% от неимунизираните пък имунизациите не оказват помощ, като причините им са от вида " не пречат да го изкараш ". В 11.7% от отговорите аргументът е от вида " сътвориха ги съмнително бързо ".

Личните лекари отказали 6% от имунизация

Около 6% от неимунизираните показват, че не са го създали, тъй като не са били в задоволителна степен насърчени от персоналните си лекари или че даже персоналните им лекари са били срещу, регистрират социолозите.

Като цяло, 43.1% от запитаните неимунизирани показват разнообразни групи аргументи. Има 28.5%, които показват единствено аргументи, свързани с убеждението им, че ваксина не им е нужна. Има и 25.9%, които акцентират единствено аргументи, свързани със самите ваксини.

Има и няколко болести, които са се трансформирали в клишета в публичното схващане като несъвместими с имунизацията - сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, съществуването на или заплахата от тромбоза и други проблеми със съсирването на кръвта, белодробни болести.

Очевидно до този миг тези респонденти не са получили задоволително информация, която да ги успокои, отбелязва " Галъп ". Не липсват и реакции против чувство за насила, изчакване, разнопосочна информация и доста други.

За повече от половината от всички запитани (ваксинирани и неваксинирани) (53.7%) достоверната информация за употребяваните в България ваксини не е задоволителна. Малко над една трета (36.6%) считат, че надеждната информация е задоволителна, а към една десета не могат да преценяват.

Над 60% от имунизираните биха си сложили последваща доза

Предмет на проучването са били и аргументите за слагане на ваксина, като основата е боязън и предотвратяване от вируса (26.7%). Грижата за фамилията и близките (17.7%), вярата в науката и медицината (14.1%) също са измежду водещите аргументи за слагане на ваксина. За 10.3% имунизациите спомагат против тежко боледуване и съдбовен излаз от болестта.

Изследването демонстрира, че склонни към продължаваща имунизация са най-много самите имунизирани, като 61.1% от тях имат настройката да си слагат още ваксини (дори след бустерната), в случай че се наложи. Делът на имунизираните, които декларират, че не биха се ваксинирали повече е 26.2%.

Сред неимунизираните 77.7% декларират, че няма да си слагат ваксина. Около една десета пък споделят, че биха го създали.

Вяра в конспирации

Сериозни са дяловете на хора, които имат вяра в разнообразни изказвания, свидетелстващи за омаловажаване, за интрига на болестта, показва " Галъп ". Над две трети от всички запитани са съгласни с изказванието, че избрани кръгове имат интерес пандемията да се поддържа, да не завърши скоро (66.8%).

Повече от половината от участвалите в проучването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно основан (57.3%) и че напрежението към него е по-скоро шумотевица и суматоха (55.2%). За 60% COVID-19 е просто мощен грип.

В същото време съгласно множеството българи коронавирусът е рисков най-много за възрастните хора и тези със болести (72.1%). 63.1% показват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще завърши.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР