Липата с право се нарича кралица на всички медоносни растения.

...
Липата с право се нарича кралица на всички медоносни растения.
Коментари Харесай

Концентрацията на съставките в липовия мед е сходна с тази, в човешката кръв – еликсирът се приготвя ресно

Липата с право се назовава кралица на всички медоносни растения. Липовият мед има самобитен и неповторим усет и мирис, тъй че е невероятно да се обърка с другите.
Свойства на липовия мед
Концентрацията на минерални субстанции, които съставляват лечебния артикул съответствува с концентрацията им в човешката кръв. Ето за какво, в случай че постоянно употребявате липов мед, метаболизмът се възстановява, процесът на храносмилане и хормоналната активност на тялото се усъвършенстват.
Липовият пъстър мед се усвоява елементарно и по тази причина се предлага да се употребява тази естествена рецепта вместо захар.

Как да си създадем липов мед?
Рецепта
съставки:
цветове от липа – 1 кг;
топла преварена вода – 1 литър;
захар – 1 кг.

Приготвяне
Липовите цветове се слагат в емайлиран съд и се наливат топла преварена вода в малко количество. Покрийте с похлупак и оставете за половин час. След това източете водата. След това пригответе сироп: налейте захарта в топла вода и оставете да заври. Залейте със сироп липови цветове, оставете да престои 6 часа. След това поставете тенджерата на слаб огън и гответе, до момента в който се сгъсти, като разбърквате с дървена лъжица. Накрая се филтрира полученият мед и се изсипва в стъклени буркани.

И още потребни препоръки:
С лечебна цел цветовете на липата най-често се употребяват под формата на отвара. Част от веществата, на които са богати, имат противовъзпалително и противомикробно деяние. Неслучайно чаят от липа е желана напитка когато и да е на годината при грип и други инфекции на горните и долните дихателни пътища – фарингити, ларингити, бронхити (за увеличение на лечебния резултат можем да прибавим цветове от лайка и бъз). Ако изпитвате остри болки в гърлото, може да си направете и гаргара със отвара от цветовете й и лайка, смесени в равни количества. В тези случаи е добре към нея да прибавите пчелен мед и лимонен сок. По думите на доктор Иванов, запарката от липа е доста потребна и за намаление на температура при инфекциозни болести. Особено, в случай че треската понася мъчно от болния или градусите са над 39. Лекарят обаче прецизира, че по принцип повишението на температурата е предпазен механизъм на организма и не е належащо да бъде понижавана непременно. Чаят би трябвало да се пие допустимо по-топъл и на дребни глътки.
Инфо: lekuvai.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР