Лилия Месечкова е вицепрезидент Enterprise Products в софтуерната компания Progress

...
Коментари Харесай

През следващите години ще видим иновациите, породени от пандемията

Лилия Месечкова е вицепрезидент Enterprise Products в софтуерната компания Progress от февруари тази година. Преди това e старши шеф " Софтуерно инженерство " в групата. Присъединява се към Progress през 2011 година, като през годините заема разнообразни мениджърски позиции. По време на 16-годишната си кариера и като част от разнообразни интернационалните компании, ръководи планове и световни екипи за разработка на софтуерни приложения. Лилия Месечкова ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на софтуерната конференция DigitalK, която ще се състои на 27 и 28 май. Билети и повече информация за нея можете да откриете на и.
Какво беше отражението на COVID-19 върху бизнеса на Progress?
Като софтуерна компания с световни екипи и към този момент настояща политика за работа от вкъщи, с настъпването на пандемията бяхме подготвени бързо да се приспособяваме към новата среда. Основната ни цел беше да запазим сътрудниците и техните фамилии здрави, да сведем до най-малко въздействието на пандемичната рецесия върху бизнеса на нашите клиенти и сътрудници и да подпомогнем нашите общности. Бизнесът ни продължи да работи както нормално с помощта на отдадеността на всички сътрудници по целия свят. Дори в този сложен миг запазихме екипния си дух и дружно превърнахме провокациите във благоприятни условия.
Кои бяха най-големите промени в работния ви развой и R&D активност?
Подобно на доста ИТ организации, най-голямата смяна беше към прекосяването към напълно отдалечена работа. И видяхме както изгоди, по този начин и взаимни отстъпки в тази нова действителност. Хората икономисваха време от пътешестване и имаха гъвкавостта да работят отвред. Повиши се продуктивността на екипите към планирането на събития, при които технологията спомогна доста за онлайн срещите на хората, разделянето им на екипи и повторните им срещи след това. Това беше надалеч по-трудно постижимо физически в офиса.

Едно от най-големите провокации пред нас беше даването на подтекст и видимост по ефикасен метод. Вече не е добър вид слагането на следващата 30-минутна среща в календара. Да ангажирате хората с нови неща, които желаете да научат, и след това да желаете от тях мнение по тези нови неща, изисква по-сериозна предварителна подготовка. Също по този начин е нужна дисциплинираност по време на полемиките, с цел да установите верните решения и дейности. Това беше проблем даже и при работата в офиса, само че стана още по-критично при отдалечената работа и за хората, които започнаха да броят времето, прекарано в срещи. Споделянето на познания и взаимното образование като организация е от решаващо значение за откриването на нови благоприятни условия и нововъведения, в предишното остана изказванието, че един човек може да се оправи самичък.

Друго, което в действителност научихме по време на пандемията, е, че можем да увеличим оптимално вътрешното си ноу-хау като посредством технологиите изградим връзки сред другите географски райони и по този начин се възползваме от най-хубавите ни експерти за съответния проблем, който желаеме да решим.
Колко мъчно беше да вършиме нововъведения, когато другите екипи не са дружно?
Беше мъчно. Културата в офиса на Progress `в София е основана към концепцията хората да са дружно в офиса. Пространството там е доста положително за взаимна работа и взаимоотношенията се случват доста непринудено. Иновациите пристигнаха някак естествено, когато хората бяха принудени да работят по друг метод, и трябваше да трансформират мисленето си за това, което вършат. Тази нова вероятност даде нови хрумвания по какъв начин да организираме ежедневната си работа и да преосмислим работните си връзки. Най-голямото предизвикателство беше да се фокусираме върху това какво следва. Изключително мъчно е да предадете посланието къде се намирате към цялата организация, когато имате огромен подтекст с голям брой движещи елементи и хора, които не виждат цялостната картина, тъй като работят от разстояние. Наистина е нужна продължителна връзка и противоположна връзка на всички равнища за това по какъв начин виждаме да се трансформира светът и по какъв начин това ни въздейства, и по какъв начин можем да се възползваме от обстановката. Ключът към триумфа е да откриеш скритите връзки сред общите ни познания вътре в компанията и трансформацията, която се случва извън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР