Ликвидирането в Москва на 29-годишната Дария Дугина, дъщеря на известния

...
Ликвидирането в Москва на 29-годишната Дария Дугина, дъщеря на известния
Коментари Харесай

Убийството на Дугина, дъщеря на „евразийския папа“, слага началото на повратна точка в украино – руската война

Ликвидирането в Москва на 29-годишната Дария Дугина, щерка на известния агитатор и покровител на Путин Александър Дугин се трансформира в генератор на дейна полемика, търсеща отговора на самоличността на причинителите и най-много на техните цели. Множеството съществени непознати анализатори са сплотяват към мнението, че атентатът на паркинга в покрайнините на съветската столица поставя началото на нова, повратна точка в украино – съветската война. Вероятно обаче отзвукът няма да се ограничи единствено в границите на кървавата война на терен, която стартира Путин на 24 февруари тази година. Причина за това е личността на самия Дугин, наименуван от голям брой анализатори „ евразийския папа “.

Интересен колорит в обясненията за какво е определен точно Александър Дугин като цел на нападението привнасят близкоизточните коментатори. Обстоятелствата към организацията, реализацията и самите причинители на акцията, са обект на разбор на локални анализатори. Проследихме обясненията на някогашния съветски депутат-опозиционер Иля Пономарьов за групировката, поела отговорност, а точно незнайната до този миг Национална републиканска армия. Той изчете текст от нейно име, в който се дават забавни елементи. Големият въпрос е дали тези хора са част от съветските служби, съперници на Путин или може би техни жертви.

Интересното в тази ситуация е, че някои анализатори слагат акцент не толкоз върху концепциите на Дугин, колкото върху неговите задгранични връзки като претекст за установяване на целта. Неговата ултранационалистическа философия надвива в формалната идеология на Кремъл в конкуренция в края на предишния и началото на новия век с тази на д.ист.н. Сергей Караганов и редица други съветски учени, които пледират за доближаване със Запада. През 2014 година над 10 000 члена на МГУ подписват петиция до ректора Виктор Садовничий под заглавието „ Искаме уволнението на професора по социология на МГУ А. Г. Дугин! “. Повод е 18-минутното изявление, обещано от Дугин на 6 май 2014 година пред съветската осведомителна организация ANNA-News, записана в Москва от Роскомнадзор. В него, разяснявайки събитията от 2 май 2014 година в Одеса той споделя: „ Убивать, убивать, убивать. Больше разговоров никаких не должно быть. Как профессор я так считаю “.
 Александър Дугин На фотографията: Александър Дугин
Още от 90-те години на предишния век Дугин пропагандира теорията за „ четвъртия път “, т.е. доближаване с Китай, Индия и ислямския свят. Тогава концепциите на Дугин не са прегърнати от Кремъл, само че той натрупа контакти, връзки и благосклонности на Изток в своята антизападна агитация. Руският националист получава лекар хонорис идея в Техеранския университет и чете цикъл от лекции в Китайския институт на университета Фудан в Шанхай. По-интересни са неговите контакти с локалните водачи, един от който е турския президент Реджеп Ердоган. Той играе специфична роля в доближаването сред Анкара и Москва. В изявление за вестника на ливанския Хизбула „ Ал Ахбар “ на 24 септември 2019 година Дугин признава, че е отнесъл писмо на Ердоган до неговия сътрудник Путин, след негово посещаване в Турция, в желанието за превъзмогване на рецесията в двустранните връзки. В края на 2015 година съветският президент реши едностранно да прекъсне военните контакти с Анкара, откакто турски Военновъздушни сили смъкнаха съветски аероплан в небето на противоречивата погранична зона сред Сирия и Турция. В писмото се казвало, че решението за свалянето е било взето от група турски офицери, обвързвана с НАТО, а не от управлението на турската република.

Освен това западни и турски източници отстояват тезата, че през юни 2016 година още веднъж Дугин /отново на посещаване в Анкара/ е предал известието на съветското управление до турския държавен глава, че вътрешни турски и западни кръгове, настроени враждебно към Ердоган, щели да провеждат прелом за неговото премахване. Според анализатори това предизвестие е изиграло съществена роля в предотвратяването на преврата на 15 юли 2016 година

Големият въпрос, който си задават в този момент специалистите е до каква степен ще ескалира войната. Повод за сходни разсъждения те взимат от постинга в туитър на представителя на Министерство на външните работи Мария Захарова дали има украинска връзка в убийството на Дария Дугина и в случай че това е по този начин, то това би било държавен тероризъм. Подобно размишление наподобява като цинизъм на фона ежедневните бомбардировки на съветската войска против цивилни жители в прилежащата страна. Разсъжденията на специалистите са по отношение на правните последствия на оповестяването на Украйна за спонсор на тероризма. Преди месец американският Сенат утвърди сходна резолюция във връзка с Русия, само че Държавният департамент не я взе поради, предвид на сериозните юридически импликации. В Иран просто напомнят обстоятелството, че откакто на 8 април 2019 година президентът Тръмп разгласи Революционната армия за спонсор на тероризма, не закъсня и неговата заповед за ликвидирането на 3 януари 2020 година на командващия нейните бригади „ Ал Кудс “ военачалник Касем Сюлеймани.

Независими специалисти са на мнение, че надали обещанията на зам.-министъра на финансите на Турция Юнус Елигаш в телефонен диалог със своя американски сътрудник Уоли Адейемо за прецизно съблюдаване от страна на Турция на глобите против Русия и убийствата на Дугина имат нещо общо. Просто по случайност двете събития съответстват във времето. Все отново американският представител е подчертал върху обстоятелството, че Русия употребява Турция, с цел да заобиколи западните наказания. Запознати напомнят, че Адейемо е посетил Анкара през юни 2022 година, търсейки поддръжка за глобите. Тогава турската страна е отстоявала позициите, че няма да наложи наказания на Русия, до момента в който те не станат факт от страна на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации. Сега позицията е била същата, само че измежду причините е посочено, че Анкара организира политика на равноотдалеченост сред Киев и Москва. Специалисти прибавят, че от началото на войната в Украйна комерсиалният продан сред Турция и Русия се е нараснал с 47%.

Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР