Ликовете на най-забележителните български възрожденци, посветили живота си за Освобождението

...
Ликовете на най-забележителните български възрожденци, посветили живота си за Освобождението
Коментари Харесай

Показват Левски и Каравелов в юбилеен календар

Ликовете на най-забележителните български възрожденци, посветили живота си за Освобождението на България, блеснат в календар за 2019 година. Той е издание на Фондация " Васил Левски " и народен музей " Васил Левски " в Карлово.

Целта на издателите е да подсети още веднъж за концепциите на Георги С. Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски. Една от страниците е отдадена на Патриарха на българската литература Иван Вазов, който увековечи героите в стихосбирката " Епопея на забравените ”. Календарът съдържа и най-яркия знак на Освобождението - паметника на връх Шипка.

За всеки месец са маркирани по няколко значими исторически събития, свързани най-много с интервала на Българското възобновление - с просветното дело, битките за църковна самостоятелност, революционните придвижвания, както и Освобождението и възобновяване на независимата българска страна.

Чрез страниците на календара облиците на националните герои ще участват през годината в образователни стаи, музеи, библиотеки, читалища, работни кабинети и във всеки дом, сподели шефът на музей „ Васил Левски ” в Карлово Дора Чаушева. 2019-а е специфична и в календара за дейностите на фондация „ Васил Левски ”. Новата година ще е отдадена на Любен Каравелов, през 2019-а се навършват 185 години от неговото рождение и 140 години от гибелта му. За живота и делото на идеолога на националноосвободителното придвижване фондация „ Васил Левски ” ще напомни с няколко прояви.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР