Лихвите по потребителските кредити за граждани в лева са два

...
Лихвите по потребителските кредити за граждани в лева са два
Коментари Харесай

Евровият заем 2 пъти по-евтин от този в лева

Лихвите по потребителските заеми за жители в лв. са два пъти по-високи от тези в евро. Това излиза наяве от последните данни на Централната банка за февруари тази година. Ако се вземе заем в лв. междинната рента е 7.62%, до момента в който в евро е единствено 3.12 на 100.

 

Потърсихме пояснение на  явлението от търговски банкери. Те бяха много сюрпризирани от тази повече от двойна разлика. Обясниха феномена с това, че над 98% от желаните заеми са в лв. и заради високото търсене лихвата е висока, до момента в който с ниската евролихва се търси баланс. В същото време никой образован финансист не би посъветвал при приходи в лв. да се тегли заем в евро, макар закрепения курс, който защищава от изненади. Самото превалутиране носи загуби от курсови разлики и комисиони, което подвига другояче ниската цена на заема в евро.

Поради тези аргументи, доста банки, като Райфайзенбанк България, да вземем за пример, не оферират потребителски заеми в единната валута.

При жилищните заеми в лв. и в евро

обаче по-ниската рента е при левовите - приблизително 2.79%, до момента в който при евровите процентът е 3.51. При доста от банките двете лихви са идентични, какъвто е казусът с Банка ДСК. При жилищните заеми настоящите проценти на трезора са от 3.1 до 4.49 на 100.

През януари банките отпускаха заеми за покупка на дом при лихви от 2.82 %. Понижаването на лихвите и повдигането на заплатите прави пазаруването на дом с банково финансиране все по-достъпно и преференциално за жителите. Но все пак разликата по отношение на развитите страни от Европейски Съюз остава огромна. Това демонстрират данните на Българска народна банка и Европейската централна банка. Лихвите по новите левови жилищни заеми у нас за февруари са приблизително 2.79%, оповестиха от Централната банка. Но междинните лихви по заеми за покупка на къщи и жилища в еврозоната са единствено 1.33 %.

Ако вземем заем в размер на 100 000 лева за покупка на жилище за период от 20 година, месечната ни вноска ще бъде към 544 лева, или със 70 лева по-висока от вноската по същия заем в страна от еврозоната. За целия период на заема от 20 година ще платим близо 16 800 лева повече за лихви в сравнение с жителите на еврозоната.

В България лихвите по новите жилищни заеми в евро са по-високи, в сравнение с по тези в левове - приблизително 3.51% за февруари, оповестиха от Българска народна банка. Ако вземем заем от 50 000 евро при такава рента, месечната ни вноска ще бъде с към 105 лева по-висока по отношение на заем в страните от еврозоната. Така за целия период на заема ще платим над 25 000 лева повече за лихви.

По-важното е, че

растежът в кредитирането продължава и през февруари ,

сочи последната статистика на Българска народна банка. Брутният кредитен портфейл на банките е повишен с 283 млн. лева (0.4%) до 70.1 милиарда лева през втория месец на годината. Увеличени са заемите за семейства с 206 млн. лева (0.8%) и за бизнеса с 65 млн. лева (0.2%), единствено тези за бранш Държавно ръководство понижават с 4 млн. лева (0.4 на сто).

Банките не престават

да нападат клиентите си с все по-изгодни лихвени условия

 по заемите. От Банка ДСК се похвалиха, че за хора със заплата над 1300 лева и желана сума над 30 000 лв. лихвата „ промоционално “ пада до 4.77 на 100. Прокредит банк пък се гордее с продукта си „ Инвестиция ”, лихвата в евро за който е единствено 3.99 на 100.

Като цяло обаче пъстротата на условията към кредитополучателите и на предлаганите екстри е необхватна и по тази причина срявняването е обречено на крах. При левовите потребителски заеми за жители да вземем за пример ПИБ предлага заем с превод на работната заплата в банката при рента от 4.89 на 100, ОББ фиксира лихвата за целия интервал на 5.75%. Райфайзенбанк -  без превод на заплатата, желае 8.10 %, а Пощенска банка - с изискването за превод на заплатата, предлага рента от 8.20 %.

Потребителските заеми у нас

към момента са по-скъпи по отношение на тези в страните от еврозоната. През февруари междинната рента по новите левови потребителски заеми е 7.62%, оповестиха от Българска народна банка. Месец по-рано лихвата беше по-висока – 8.26 %.

При заемите в евро лихвите се движат от 4 до 7 на 100. Но в страните от еврозоната междинният лихвен % по заемите за ползване е 5.25%, демонстрират данни на ЕЦБ.Това значи, че в еврозоната лихвите по потребителските заеми са с окло 2% по-ниски, в сравнение с у нас.

 Ако вземем потребителски заем от 20 000 лева за период от три години, месечната ни вноска ще бъде към 615 лева, или с 13 лева по-висока, в сравнение с в страните от еврозоната. А за целия период на заема ще платим 468 лева повече за лихви.

И при фирмените заеми има сензитивна разлика

сред обстановката у нас и в еврозоната. През февруари лихвите по новите бизнес заеми в размер над 1 млн. евро понижават до 2.3%, в случай че са в левове, и до рекордно ниските 1.89%, в случай че са в евро. Но в страните от еврозоната лихвите по заеми над 1 млн. евро са още по-ниски - към 1.2 на 100.

На пръв взор разликата не е чак толкоз огромна. Но като се има поради, че става въпрос за заеми в размер на няколко милиона, се оказва, че българският бизнес заплаща много по-висока цена за финансиране от банките. Падането на лихвите по заемите - заради нулирането на рисковата съставния елемент - е най-сериозният мотив на почитателите на приемането на еврото у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР