Лихвите плавно растат през последните месеци, а кредитирането набира скорост,

...
Лихвите плавно растат през последните месеци, а кредитирането набира скорост,
Коментари Харесай

Експерти казаха какво да очакваме при различните лихви и кредитирането

Лихвите гладко порастват през последните месеци, а кредитирането набира скорост, настояват специалисти. За какво да сме готови и какво да чакаме – разясниха в студиото на bTV икономистът Владимир Сиркаров, кредитният съветник Тихомир Тошев и Богомил Николов от " Активни консуматори ".

" Има деен пазар на парцелите, макар че към този момент четвърто следващо тримесечие броят на направените покупко-продажби понижава, търсенето на ипотечни заеми е огромно, има ниска безработица и растеж на приходите. Цялата тази обстановка допуска, че българинът се усеща по-спокоен и когато има потребност от кредитиране, да протяга ръка към него и да го прави “, разяснява кредитният съветник Тихомир Тошев.

" Ситуацията в България е много по-различна от тази, която следим в Западна Европа и Съединени американски щати. Тук повишението на лихвите и чувството от стягането на паричната политика от Европейската централна банка ще се усети сигурно, само че този развой ще бъде малко по-бавен, което е положителна вест. Причините са главно три – в България нямаме толкоз развъртян финансов бранш в съпоставяне със Западна Европа и изключително със Съединени американски щати. Така резултатите от едни по-сериозни турбуленции ще дойдат в един по-лек мащаб. Банковият бранш в България е сносно капитализиран и ликвиден и това дава опция за буфери за прекосяване на този развой допустимо по-леко и повдигането на лихвите може да по-плавно. 

Охлаждането на стопанската система, което следим в редица страни от Европейски Съюз, тук ще пристигна още веднъж с леко закъснение, което е значимо във връзка с лихвите и финансовите условия, свързани с кредитирането. Важно е в какво положение е действителната стопанска система, само че и тук до края ще забележим закъснение, неизбежно е това, а това ще докара до гладко повишение на лихвите. До края на годината ще има такова “, изясни икономистът Владимир Сиркаров.

" За нас като потребителска организация огромният проблем е в наличието на договорите, тъй като те се изготвят едностранно от банките и кредитиращите институции. Ако би трябвало да напишете контракт, ще го извършите по-максимално преференциалния за вас метод, което не е наложително да удовлетворява другата страна. Ние като консуматори не сме привикнали да бъдем взискателни и сериозни към това наличие – каквото ни дадат, това подписваме “, разяснява Богомил Николов от " Активни консуматори ".

" Като казвате, че следва повишение на лихвите, ще ви кажа, че това към този момент се случва. Моята рента е пораснала с 2% за последната една година “, уточни още той.

Богомил Николов вижда проблем и в таксите, за които съгласно него би трябвало да се вземат някакви ограничения. Специалистът уточни, че бързите заеми би трябвало да бъдат единствено последна мярка, а кредитната карта е доста по-добър вид.

" Има доста обособени случаи, в които лихвата е скочила, това лято обаче, към момента и сега, лихвите са доста горещи, има промоционални предложения по ипотечните заеми, които изтичат в края на септември, които са на равнища и на 2018, 2019, 2020 година Ако на някой лихвата му е скочила, в този момент е моментът да рефинансира. Нормално е, когато има дълготрайни заеми от 20-30 години, лигвата да се трансформира, рефинансирайте заема си, ще свалите лихвата си и ще тръгнете от по-ниска база при идващото нарастване ", уточни Тихомир Тошев.

" В никакъв случай не теглете бързи заеми, има огромен проблем с тях. В Народното събрание би трябвало най-сетне да контролира този пазар. Не теглете бързи заеми за суми над 500 лв.. Виждал съм контракт, съгласно който теглиш 3000 лв., а след три години би трябвало да върнеш 8500 лв.. Това е убийствено ", прикани той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР