Лидерите на страните от Г-7 се обединиха около приемането на

...
Лидерите на страните от Г-7 се обединиха около приемането на
Коментари Харесай

Г-7 влиза в инвестиционна битка с Китай за бедните страни

Лидерите на страните от Г-7 се сплотиха към приемането на нов проект, който да конкурира китайската самодейност „ Един пояс, един път”. Най-развитите стопански системи в света ще започват лична стратегия за финансиране на инфраструктурни планове в страните с ниски приходи, предлагайки партньорство с „ висок стандарт и прозрачност”, предава AFP.

Възприемането на музи от Съединени американски щати план „ Да построим още веднъж по-добър свят” (Build Back Better World), пристигна откакто щатският президент Джо Байдън и останалите водачи на Г-7 се събраха с цел да обсъдят „ стратегическата конкуренция с Китай и да се ангажират с съответни дейности, с цел да посрещнат голямата инфраструктурна потребност в страните с ниски и междинни доходи”, показват от Белия дом.

Китай е засипвана с рецензии за това, че обременява дребни и небогати страни с непостижим за техните благоприятни условия дълг. Това става посредством самодейността „ Един пояс, един път”, която отпуска заеми за създаване на огромни инфраструктурни планове в страни от Азия, Африка, Латинска Америка и Европа. Официалната цел на програмата е построяването на нов „ път на коприната” посредством основаване на нови търговски пътища за китайския експорт. От друга страна, плановете, основно пристанища и транспортни връзки, се построяват от китайски компании, като заемите са в китайски юани, което се счита за нападателно разширение на китайското въздействие по света. Президентът на страната Си Дзинпин започва програмата през 2013 година, като Пекин отхвърля всевъзможни скрити претекстове зад капиталовата си политика. Критиците обаче считат, че изискванията по заемите са основани да работят като „ дългов капан”

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Съединени американски щати и останалите страни от Г-7 обмислят пренасочването на 10...

Белият дом показва, че самодейността на Г-7 ще бъде сходна по обсег, изчислявайки, че разрастващите се страни се нуждаят от над 40 трилиона $ за инфраструктура, като сумата единствено е скочила след COVID-19 пандемията.

„ „ Да построим още веднъж по-добър свят” ще катализира групово стотици милиарди долари инфраструктурни вложения за страните с ниски и междинни приходи през идващите години.”, прибавят от кабинета на Байдън.

Финансирането ще взема поради околната среда и климата, сигурността на работното място, прозрачността и ограниченията срещу корупция – все неща, за които бива подложен на критика китайският капиталов проект.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Финансовите министри на страните от Г-7 реализираха договорка за налагане на най-малък световен корпорат...

Италия, която е член на Г-7, има подписан контракт по самодейността „ Един пояс, един път”.

Президентът Си Дзинпин посети страната през 2019 година, като подписването бе в учредената на пътуването. Членката на Европейския съюз Гърция също има договорка по китайската стратегия. През 2008 година южната ни съседка отстъпи контейнерни терминали на главното пристанище в Пирея на китайският колос Cosco.

През 2018 година в България също имаше публична среща по тематиката " Един пояс, веднъж ", като страната ни обмисляше присъединяване в програмата. От отчет на Европейската счете палата пък стана ясно, че Китай е сключил 15 съглашения на двустранна основа с държави-членки на Европейски Съюз като част от самодейността си, като България е една от тях. Това се е случило още през 2015 година, предава euractiv.com.

На срещата, извършена в Англия, Г-7 подписа документ за предварителна защита на бъдещи пандемии.

Колективните стъпки включват понижаване на времето належащо за разработка и лицензиране на ваксини, лекуване и диагностика за бъдещи болести до под 100 дни.

Г-7, а точно Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати, се чака да дарят 1 милиарда ваксини на бедните страни през тази и идната година.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР