Лидерите на страните-членки на ЕС се споразумяха за петролното ембарго

...
Лидерите на страните-членки на ЕС се споразумяха за петролното ембарго
Коментари Харесай

ЕС с консенсус за петролното ембарго: Прекъсваме огромен източник на финансиране за руската военна машина

Лидерите на страните-членки на Европейски Съюз се споразумяха за петролното ембарго против Русия.

Повече от две трети от доставките на съветски нефт за Европейски Съюз ще бъдат наранени от възбраната за импорт, разгласи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на среща на върха в Брюксел във вторник вечерта. До края на годината се чака възбраната да е върху 90% от съветския нефт.

Белгиецът написа в Twitter за оптимален напън върху Русия, прекъсвайки голям източник на финансиране за нейната военна машина.

Tonight agreed a sixth package of sanctions.

It will allow a ban on oil imports from.

The sanctions will immediately impact 75% of Russian oil imports. And by the end of the year, 90% of the Russian oil imported in Europe will be banned.
— Charles Michel (@eucopresident)
Основната спънка за шестия пакет от ограничения против Москва беше унгарският министър председател Виктор Орбан.

Kомпрoмисът планува за момента да бъдат блокирани единствено доставките на съветски нефт по море - по гледище на Унгария. Ще бъде вероятен само превозът по тръбопровода " Дружба ". Към него са свързани и рафинерии в Източна Германия и Полша, както и в Словакия и Чехия. Въпреки това Германия и Полша към този момент ясно дадоха да се разбере, че не желаят да се възползват от изключенията.

България също получава пролонгация и ще може да купува съветски нефт още две години. Според оценки на мозъчния концерн на Европейски Съюз Bruegel, страните от Европейски Съюз към момента харчат към 450 милиона евро дневно за нефт от Русия. Поради спомагателния отвод от страна на Германия и Полша, се чака, че Русия ще може да продаде единствено една десета от предходния размер нефт на Европейски Съюз през идната година.

В рамките на Шестия пакет страните от Европейски Съюз също се съгласиха да последват предлагането на Европейската комисия и да изключат най-голямата съветска финансова институция Сбербанк от платежната система Swift, както и да лишават лиценза за лъчение на други три съветски държавни медии. Засегнати са съветският държавен ефирен новинарски канал " Русия 24 " (Россия 24) и държавните оператори RTR Planeta и TV Centre.

Освен санкционните ограничения против Москва, Европейски Съюз реализира единодушие и за даването на помощ за Украйна в размер на девет милиарда евро, с които да бъдат покрити " непосредствените потребности от ликвидност ". Очаква се парите да са под формата на нисколихвени дълготрайни заеми.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР