Лидерите на Косово и Сърбия се споразумяха двете страни да

...
Лидерите на Косово и Сърбия се споразумяха двете страни да
Коментари Харесай

Косово и Сърбия търсят заедно масови гробове

Лидерите на Косово и Сърбия се споразумяха двете страни да работят дружно за идентифициране на безследно изчезналите във войната през 1998 и 1999 година Белград и Прищина ще споделят документи, в това число класифицирани, и ще употребяват сателитни данни и други технологии, с цел да открият хипотетични всеобщи гробове.

Известните жертви на спора са над 13 000. Повечето от убитите и изчезналите са етнически албанци.

Близо 24 години след края на войната 1621 души към момента са в неопределеност.

 
Винаги в разговора е било приоритет фамилиите да имат опцията да схванат какво е станало. Не беше елементарно да реализираме съглашение. Това е значим филантропичен въпрос, въпрос, който не трябва да се политизира. Много фамилии са страдали прекомерно дълго. Без да получат яснотата, която заслужават, за ориста на своите близки. Най-накрая е време да се затвори една мъчителна глава.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността

Косовският министър председател Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич не съумяха да реализират единодушие по какъв начин да понижат напрежението в регионите с най-вече сръбско население в Северно Косово.

Дипломат номер 1 на общността Жозеп Борел прикани за взаимни отстъпки. 

 
Не съм очаквал нищо друго. Бях сигурен, че двете страни имат разнообразни визии за Асоциацията на сръбските общини. Но даже и да не са съгласни, те се съгласиха да стартират договаряния.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, към момента отхвърлят да вземат участие в работата на косовските институции, като полиция, правосъдна система и общински управляващи, които напуснаха през ноември предходната година. Те бойкотираха и локалните избори, проведени от косовските управляващи предишния месец.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР