Лидерите на Китайската комунистическа партия започват днес най-важната си среща

...
Лидерите на Китайската комунистическа партия започват днес най-важната си среща
Коментари Харесай

Си Цзинпин на път да се укрепи на партийния връх на потаен пленум в Китай

Лидерите на Китайската комунистическа партия стартират през днешния ден най-важната си среща за тази година, като се чака президентът Си Цзинпин да настои на китайския модел на ръководство в битката със стегналата се икономическа и политическа рецесия в страната и в чужбина.

Четиридневният конклав идва в сериозно време, когато Хонконг е налегнат от антиправителствени митинги, продължаващи към този момент четвърти месец, което прави Пекин обект на западни рецензии за потъпкване на правата и свободите на хората в Хонконг поради метода, по който управляващите там вземат решение казуса с насилието по време на демонстрациите.

Китайската стопанска система, също така, бележи най-ниските си темпове на растеж от близо три десетилетия, наранена ненапълно и от продължителната комерсиална война със Съединени американски щати. Стабилният растеж има основно значение за политическата легитимност на партията.

За Пекин е доста значимо да употребява този мотив, с цел да показва китайската политическа система като меритократична, лишена от провокации и превъзхождаща западната народна власт, споделя Ван Цзянгю, шеф на Азиатския юридически институт при Националния университет на Сингапур.

Партийните водачи неведнъж предупреждаваха, че без комунистическо ръководство Китай би изпаднал в безпорядък и би станал плячка на враждебните западни сили. През септември Си сподели, че Китай навлиза в интервал на " съсредоточени опасности " - стопански, политически и дипломатически, и че страната би трябвало да бъдe подготвена за битка.

" Китайската партия-държава желае да покаже, че нейната политическа система е по-привлекателна в чужбина и че другите би трябвало да спрат да сочат страната с пръст ", прибавя Ван.

Пленуми, както официално се назовават съвещанията на комунистическата партия, нормално се организират всяка есен. Сегашният пленум ще бъде четвъртият след последния партиен конгрес в края на 2017 година Той съставлява среща при закрити врата на Централния комитет, формиран от към 370 души, и е най-голямата от елитните структури, ръководещи Китай.

Някои чакаха четвъртият пленум да се състои предходната есен, само че това не стана, което породи спекулации за различия в партийната върхушка по отношение на курса на развиване на страната. " Четвъртият пленум ще създаде проекти за промени и на него ще се приказва по какъв начин да се усъвършенства ръководството, което е належаща задача ", сподели един китайски вътрешен човек пред Ройтерс при изискване за анонимност заради деликатността на въпроса.

" Те (партийните лидери) би трябвало да трансформират цялостния потенциал на държавното ръководство и да приспособяват (страната) към променените световни правила, с цел да може тя да устои на стрес тестванията от външни опасности ", означи инсайдерът, добавяйки, че комерсиалната война ускорява този напън.

От пресслужбата на комунистическата партия не дадоха отговор на настояването за коментар на дневния ред на пленума.

ИДЕОЛОГИЯ

Според добре осведомени вътрешни източници ще се дискутират комерсиалната война, забавеният стопански растеж на Китай и (кризата в) Хонконг, даже и те да не се загатват в заключителното официално съобщение, което организация Синхуа пуска след края на пленума. Двама високопоставени китайски чиновници, осведомени с проектодокумента, споделиха, че той е значително политически и фокусиран върху идеологическо обновяване.

" При все това, всяка идеологическа смяна може да бъде сигнал за нови стопански траектории, тъй като " идеологията в Китай в никакъв случай не се свежда единствено до грандиозни проекти ", сподели Чучън Фън, съосновател на GRisk, компания за разбор на политически опасности, основана в Хонконг.

" Тя (идеологията) е надълбоко обвързвана с промени и с стопанската система ", сподели Фън. Китайският БВП (БВП) означи 6-процентов растеж през третото тримесечие. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обаче сподели тази седмица, че този растеж " евентуално е минус-нещо ", (т. е. леко пресилен - б.р.).

Очаква се китайските водачи да дефинират курса за стопанската система за идната година на основна среща през декември.

Засега Китай не демонстрира открити признаци за смяна или закъснение на икономическите промени. Следва да се означи, че той пое курс към дълготрайна рационализация на своята промишленост и на софтуерните си благоприятни условия, като в това време последователно се отхвърля от по-примитивни и замърсяващи производства.

За да задоволи обаче американските претенции за по-широк достъп до китайските пазари, Пекин даде обещание да ги отвори и да вкара някои относително безболезнени промени, да вземем за пример нови правила от следващата година, предопределени да улеснят бизнеса на (чужди) компании в Китай.

ВЪТРЕШНИ ПРОМЕНИ

На пленума си партията ще насочи внимание и към идващия конгрес, очакван за 2022 година Очевидно най-трудният въпрос на пленума ще бъде по какъв начин да се уреди оставането на Си Цзинпин на власт, откакто предходната година бе отстранено ограничаването върху президентските му мандати, сподели почитан западен посланик, поискал да резервира анонимност заради деликатността на тематиката.

" Не е ясно какво тъкмо ще се случи през 2022 година ", означи дипломатът.

Единствената служба, която Си към момента не заема, е ръководител на партията и от последния партиен конгрес до момента има спекулации, че той може да заеме този пост. Си е общоприет секретар на партията, само че не и неин ръководител. Такава служба имаха както Мао Цзедун, по този начин и двамата му наследници - Хуа Гофън и Ху Яобан.

Няма също по този начин и обрисувал се правоприемник на Си. Според дипломати и източници от партийното управление обаче шансове в тази тенденция имат няколко души от висшето управление, като най-голямо внимание заслужават трима доближени на Си: водачът на партията в Шанхай Ли Цян, партийният водач в различен мегаполис, Чунцин - Чън Минър, и партийният необут в южната провинция Гуандун Ли Си.

Партията към този момент е набелязала и по-млади лидерски фрагменти, родени през 70-те години на предишния век, от които може да сортира идващото потомство водачи на страната. Партийните босове може да употребяват идващите години, с цел да ги издигат на основни постове в районите като губернатори, министри или други равностойни позиции.

Сред някои от по-изявените млади фрагменти са 48-годишният Чжугъ Юцзе, общоприет секретар на партийния комитет в Шанхай, 49-годишният Шъ Гуанхуей, който дава отговор за политическите и юридическите въпроси в провинция Гуейчжоу, и 46-годишният заместник-губернатор на Гуанси, Ян Цзинбай, настояват източници от управлението и специалисти. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР