Лидерите на групата на седемте най-развити индустриални държави Г-7 заседава

...
Лидерите на групата на седемте най-развити индустриални държави Г-7 заседава
Коментари Харесай

Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

Лидерите на групата на седемте най-развити индустриални страни Г-7 заседава от през днешния ден три дни в замъка Елмау покрай Гармиш - Партенкирхен, с цел да създаде обща политика против съветската военна експанзия и китайското икономическо нахлуване в света. Снощи в Гурмания дойде и американският президент Джо Байдън, който ще остане в Европа и за срещата на НАТО на високо ниво идния четвъртък.

Войната на Русия в Украйна и нейното отражение върху международната стопанска система ще бъде в центъра на вниманието. Една от първите теми ще бъде възбраната за импорт на съветско злато от Русия. Четири страни от групата към този момент се отхвърлиха от него - Съединени американски щати, Англия, Япония и Канада. Остава да бъдат уверени и страните от Европейски Съюз - Франция, Германия и Италия. Друга основна тематика във връзка с Русия е налагането на пределни цени за вноса на съветски нефт. Санкциите против съветските енергоносители имаха нежелан страничен резултат да провокират внезапно повишаване на силата, което докара до увеличение на приходите на Русия от експорт даже при понижени количества.

Вторият център на вниманието на Г-7 е Китай, който направи сериозен властнически завой настрана от Запада, засилвайки репресиите вкъщи и съюзявайки се с съветския президент Владимир Путин във войната в Украйна. В икономическо отношение Китай към този момент намерено се движи в посока, друга от тази на Г-7. Той хвърля избавителен пояс на засегнатата от наказания Русия, води комерсиална война с Литва - членка на Европейски Съюз, поради разногласието за Тайван и раздира международните вериги за доставки.

Основната упоритост на Г-7 е огромните демокрации да работят дружно по планове, които могат да изместят самодейността на Пекин " Пояс и път " - огромна скица от пътища, железопътни линии и пристанища, посредством която Китай упражнява политическо и комерсиално въздействие, свързвайки фабриките си със Запада. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън евентуално ще ребрандира ръководената от Съединени американски щати конкурентна програма - Build Back Better World (Изграждане на по-добър свят), стартирала по време на миналогодишната среща на Г-7, като ѝ даде по-атрактивно име, разяснява брюкселското издание " Политико ".

Европейците ще бъдат доста по-предпазливи да не разгневят прекомерно много Китай, до момента в който светът се насочва към разрастваща се икономическа стихия. ЕС резервира релативно безмълвие във връзка с личната си самодейност " Глобален портал ", показана предходната година, която също бе обявена за опция на " Пояс и път ". Макар че европейските политици приказват доста за установяването на " стратегическа автономност " и спирането на зависимостта от Китай, те постоянно се отдръпват, незабавно щом се появи намек за ответна опасност против огромните индустриални вложения на Европа в Китай - като да вземем за пример немската автомобилна промишленост.

Ако нещо би могло дефинитивно да втвърди европейската решителност във връзка с Китай, това е близкият съюз на Си Цзинпин с Русия, който се трансформира в съществена стратегическа тревога за европейците в светлината на нахлуването в Украйна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР