Лидерите на Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение за

...
Лидерите на Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение за
Коментари Харесай

Няма компромис на преговорите в Брюксел, отлагат решението за вторник

Лидерите на Европейския съюз не съумяха да реализират съглашение за разпределянето на водещите постове в общността. Въпреки траялото рекордно дълго съвещание - от неделя следобяд до през днешния ден на обяд, стана ясно, че няма консенсус. Преговорите не престават във вторник, търси се излаз от задънената улица за номиниране на претендентите за водещи позиции на блока, съобщи представителят на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.
В ранните часове на 1 юли, водачите на Европейски Съюз не съумяха да реализират консенсус по отношение на разпределението на най-важните постове в Европа, защото консерваторите от Централна и Източна Европа отхвърлиха проект, утвърден от Ангела Меркел, който щеше да сложи социалиста Франс Тимерманс отпред на нова Европейска комисия.
През уикенда водачите от Германия, Франция, Испания и Холандия се срещнаха в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Осака, с цел да преодолеят задънената улица, припомня " Еуроактив ", представен от " Фокус ".
Групата, която съставлява трите най-големи политически фамилии в Европа (ЕНП, социалистите и либералите), реализира единодушие, че управлението на Комисията в идеалния случай би трябвало да бъде предоставено на Франс Тимерманс, социалистическия претендент.
Като част от съглашението „ Осака “, ЕНП трябваше да получи Европейския парламент и основния пост на външната политика на Европейски Съюз, до момента в който либералите - председателството на Европейския съвет.
Сделката в Осака бе възприета като огромна отстъпка от немския канцлер Ангела Меркел от името на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП), която завоюва най-вече места в Европейския парламент след изборите за Европейски Съюз на 26 май. ЕНП обаче отхвърли да одобри компромиса от Осака и повтори, че техният водещ претендент завоюва изборите и би трябвало да получи председателството на Комисията.
Съобщава се, че „ протестът “ против Меркел е станал, откакто тя напусна срещата на ЕНП, извършена през вчерашния ден в границите на подготовката за срещата на Европейски Съюз. „ Меркел съставлява Германия, а не ЕНП “, сподели Паулу Рангел, португалският вицепрезидент на ЕНП. Антонио Таяни, актуалният ръководител на Европейския парламент, който също е от ЕНП, съобщи, че ще бъде " невероятно " дясноцентристите да гласоподават за социалистически претендент, заявявайки, че това ще опонира на волята на хората.
Таяни съобщи също, че в сряда Европейският парламент ще гласоподава за избор на нов президент, без значение дали водачите на Европейски Съюз реализиран компромис по новия началник на Комисията.
Европейският парламент би трябвало да гласоподава доверие на новия ръководител на Европейската комисия, избран от водачите на Европейски Съюз по време на пленарна сесия в средата на юли.
Именно твърдото опълчване на съглашението, реализирано в Осака, отсрочи през вчерашния ден началото на срещата за съвсем три часа, тъй като някои водачи се пробваха да намерят решение на безизходната обстановка в диалозите на четири очи.
Неназован посланик сподели, че раздялите в фамилията на ЕНП са частично виновни за неналичието на прогрес. Тъй като водачите на ЕНП продължиха да поддържат линията си, Туск приключи срещата на върха към 23 часа за двустранни диалози с водачите на Европейски Съюз. Тези диалози продължиха съвсем пет часа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР