Лидерите на БРИКС се срещнаха във вторник, за да набележат

...
Лидерите на БРИКС се срещнаха във вторник, за да набележат
Коментари Харесай

Разногласия в БРИКС преди дебата за разширяването на групата

Лидерите на БРИКС се срещнаха във вторник, с цел да набележат бъдещия курс на блока на разрастващите се страни, само че още веднъж се появиха различия преди решаващия спор за евентуалното разширение на групата, което има за цел да ускори нейното въздействие в международен мащаб.


Засиленото напрежение след войната в Украйна и възходящото съревнование на Пекин със Съединените щати подтикнаха Китай и Русия, чийто президент Владимир Путин ще участва на срещата виртуално, да се стремят към подсилване на БРИКС.

Двамата ще употребяват срещата на върха в Йоханесбург от 22 до 24 август, с цел да трансфорат групировката, в която влизат още Южна Африка, Бразилия и Индия, в контраст на западната доминация в международните институции.

" Точно в този момент измененията в света, в нашето време и в историята се развиват по метод, който не е имал аналог до момента, като водят човешкото общество до сериозен миг ", съобщи китайският президент Си Дзинпин в изявление на бизнес форума на БРИКС.

" Курсът на историята ще се дефинира от избора, който ще създадем ", добави китайският водач.

Си пропусна събитието, макар че там участваха сътрудниците му Кирил Рамафоса от Южна Африка, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и министър-председателят на Индия Нарендра Моди.

Бележките му бяха произнесени от китайския министър на търговията Ван Вентао и не стана ясно незабавно за какво Си, който по-рано денем имаше среща с домакина Рамафоса, не участва.

Коментарите на бразилеца Лула демонстрираха разминаване във вижданията на блока, който съгласно политически анализатори от дълго време се бори да образува поредна визия за ролята си в международния ред.

" Ние не желаеме да бъдем контрапункт на Г-7, Г-20 или Съединени американски щати ", съобщи бразилският президент Лула във вторник по време на предаване в обществените мрежи от Йоханесбург. " Ние просто желаеме да се организираме по-добре ".

Освен въпроса за разширението, в дневния ред на срещата на върха е включено и насърчаването на потреблението на локалните валути на страните членки в търговията и финансовите транзакции, с цел да се понижи зависимостта от щатския $.

" Обективният, необратим развой на дедоларизация на нашите стопански връзки набира скорост ", съобщи съветският президент Путин в авансово записано изказване.

" Това се случва в миг, когато обществените и частните задължения се усилват, а неустойчивостта на финансовите, енергийните и други пазари се ускорява ", означи той.

Страните от БРИКС, формирани от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, съставляват общо над 40% от международното население. Тъй като срещата на върха приготвя почвата за разискване на евентуални нови членове, президентът Путин се концентрира върху главните правила, които управляват съюза, като акцентира равенството, партньорството, зачитането на взаимните ползи и перспективната стратегическа траектория.

Путин удостовери уговорката на групата да образува международен ред, който " дава отговор на стремежите на разнообразното и голямо международно болшинство ". Руският президент подчертава върху правила като " тъждество, партньорство и взаимно почитание, които обобщават груповата задача на страните от БРИКС ".

Икономиката на Русия се сблъсква със западните наказания поради войната на Москва в Украйна. Путин е търсен с интернационална заповед за арест за хипотетични военни закононарушения в Украйна и е представляван на срещата на върха на БРИКС от външния си министър Сергей Лавров.


Южноафриканските уредници настояват, че няма да се разисква обща валута на БРИКС - концепция, стартирана от Бразилия като опция на зависимостта от $.

БРИКС продължава да бъде разнородна група - от Китай, втората по величина стопанска система в света, до Южна Африка, релативно дребна страна, която обаче е най-развитата стопанска система в Африка.

Русия се стреми да покаже на Запада, че към момента има другари, само че Индия от ден на ден се доближава към Запада, както и Бразилия под управлението на новия си водач.

Индия и Китай също по този начин от време на време влизат в конфликти по противоречивата си граница, което усилва предизвикването при вземането на решения в група, която разчита на консенсус.

Във вторник пред кореспонденти във Вашингтон съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че не вижда БРИКС да се трансформира в геополитически противник на Съединени американски щати.

" Това е една доста разнообразна група от страни... с разлики във възгледите по значими въпроси ", сподели той.

Разширяването от дълго време е цел на Китай, който се надява, че по-широкото участие ще придаде въздействие на групата, в която към този момент живеят към 40% от международното население и се създава една четвърт от международния БВП.

Русия също желае да се разшири участието, а президентът на Южна Африка Рамафоса изрази поддръжка за концепцията по време на срещата със Си.

Във вторник вечерта водачите на БРИКС ще проведат мини среща и вечеря, на която евентуално ще обсъдят рамка и критерии за приемане на нови страни.

Индия, която се притеснява от китайското владичество и е внимателна във връзка с прибързаното уголемение има " позитивни планове и отворено схващане ", съобщи в понеделник външният министър Виная Куатра. Междувременно Бразилия се притеснява, че разширението на БРИКС ще отслаби нейното въздействие, макар че във вторник Лула удостовери желанието си прилежаща Аржентина да се причисли към блока.

Източник от аржентинското държавно управление, участващ в договарянията на страната за присъединение към БРИКС, съобщи пред медиите, че не се чака по време на срещата на върха да бъдат признати нови членове на блока.

Въпреки че евентуалното разширение на БРИКС остава висящо, обещанието на групировката да се трансформира в първенец на развиващия се свят и да предложи опция на международния ред, доминиран от богатите западни страни, към този момент намира отзив.

Над 40 страни са изразили интерес да се причислят към БРИКС, настояват южноафрикански публични лица. Близо две дузини от тях публично са поискали да бъдат признати, като се чака някои от тях да изпратят делегации в Йоханесбург./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР