Лидери на изселнически дружества в Турция настояват властите в Анкара

...
Лидери на изселнически дружества в Турция настояват властите в Анкара
Коментари Харесай

Изселнически лидери искат Анкара да даде гражданство на всички турци в България

Лидери на изселнически сдружения в Турция упорстват управляващите в Анкара да дадат турско поданство на всички турци в България, както и да се признае статут на религиозно малцинство на мюсюлманите от Балканите.

Това излиза наяве от обява в организация IHA, препечатана в няколко турски издания. Делегация на Конфедерацията на балканските и румелийските турци, водена от ръководителя си Сабри Мутлу, посети партийните централи на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и на опозиционната Републиканска национална партия.

Поводът за визитите е 30-годишнината от изселническата вълна към Турция, получила в България скандалното наименование „ Голямата екскурзия “. Посочва се, че упоритостта на загрижените изселнически сдружения е да показват от „ първа ръка “ пред главните партии проблемите на турците на Балканите и изключително на тези в България и Гърция.

„ Насилствената смяна на имената наново да се върне в дневния ред на обществото “

По време на срещите се подчертало върху обстоятелството, че изключително в България, 30 години след насилственото изселничество, страната не е изразила нито позитивна, нито негативна позиция, а проблемите продължавали. Това за изселническите водачи било доста огорчаващо. Следователно, налага се незабавното възкресяване на казуса със заменените преди 30 години имена на турци и помаци в България и той да бъде приоритет в публичния дневен ред, е било обсъждано по време на срещите.

/Не е правилно, че България няма позиция , въпреки и късно декларирана – на 11 януари 2012 година Народното събрание осъди с декларация така наречен „ възродителен развой “ и разгласи „ прогонването на над 360 000 български жители от турски генезис през 1989 година за форма на етническо пречистване, осъществено от тоталитарния режим “. Същата година актуалният министър председател Бойко Борисов беше споделил, че процесът е верен по план, само че е осъществен с неправилни способи. Бел.авт./

Освен това се упорства българската страна, сменила за една нощ имената на тези хора, неотложно да върне старите турско-арабски имена в регистрите, включително и на покойниците, без да се изисква никакво приложение /на документи и заявления за еднаквост на българските и турските имена, бел.авт./.

" Миграцията от Балканите продължава "

При визитите си в България и Гърция през последните месеци изселническите водачи установили, че миграцията към този момент не е в посока на Анадола, а към развитите страни на Европа. Причините за променената дестинация на мюсюлманите се дължала на „ индустриалната квота вследствие на икономическото ембарго, наложено върху турците в България и Гърция, а страните от района не вършат никакви вложения “.

" Турско поданство за сънародниците "

По време на срещите в партийните централи в Анкара изселническите водачи са настояли турците, живеещи в България и Гърция да се смятат за религиозно, а не за национално малцинство, което щяло да реши проблемите им. Подчертано било, че е от огромно значение даването на турско поданство за българските и гръцките турци. /В Гърция понятието за турско малцинство е табу, там публично се приказва за гръцки мюсюлмани, без значение дали са турци или помаци, потомци на тогавашни заселници от България. В България партия ДОСТ на Лютви Местан стартира подписка с искане българската страна да признае за турците статут на национално малцинство с аргумента, че единствено по този начин те щели пълноценно да се интегрират в обществото, бел.авт./

" На Балканите живеят доста членове на организацията ФЕТО "

Все още на Балканите работят членове на организацията ФЕТО, която на 15 юли 2016 година опита да извърши прелом в Турция, е посочено от изселническите водачи. Те са настояли държавното управление в Анкара и ръководещата партия, както и основната опозиционна, да подхващат нужните стъпки.

" Да се основат специфични структури за Балканите “

И още условия са сложили водачите на изселниците – с изключение на, че партийните централи си имат бюра за турците в чужбина, да се изградят такива обособени и за турците на Балканите. А държавната компания за телевизия и радио ТРТ да сътвори специфична стратегия за проблемите на балканските турци, с цел да не изпадат те от дневния ред и от осведомителния поток. В обявата се показва, че водачите на двете партии са поели уговорката интензивно да работят за решаването на тези проблеми.

Преселенията на балканските турци и мюсюлмани в Турция бяха тематика и на състоялия се 5-и интернационален симпозиум за обществени науки в Международния балкански университет в Скопие при започване на юли т.г. под егидата на ръководителя на турския парламент Мустафа Шентоп.

„ Турция е единственото избавление за балканските турци. Тя е морална поддръжка и за турците, които не престават да живеят в балканските страни. Същевременно балканските турци са обезпокоени и от това понижаване на турското население в района заради непрекъснатите преселения. Това безпокойствие се дължи на обстоятелството, че с понижаване на числеността на турското население, понижава и въздействието на турците и те остават все по-изолирани “, разяснява проф.д-р Кудрет Бюлбюл, декан на факултета по политически науки в университета „ Йълдъръм Баязид “, представен от ТРТ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР