Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов съобщи на консултациите при президента,

...
Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов съобщи на консултациите при президента,
Коментари Харесай

Имаме готов кабинет. Костадинов поиска от Радев да даде третия мандат на Възраждане

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов заяви на консултациите при президента, че партията му е подготвена с държавно управление и в случай че получи третия мандат, ще го предложи на Народното събрание.

" Имаме подготвен състав на кабинет. Ако стигнем до трети мандат, сме подготвени да го желаяме от Вас, несъмнено, решението е Ваше ", обърна се той към Румен Радев.

Държавният глава към този момент организира проучвателни съвещания за сформиране на постоянно държавно управление с, и. В сряда одобри " Възраждане ", остава да се срещне с " Демократична България " и " Български напредък " .

Според Конституцията, след края на консултациите той би трябвало да даде първия мандат на първата политическа мощ - ГЕРБ-СДС . Втория той би трябвало да връчи на наредилите се след тях Политическа партия, а за третия може самичък да избере партия.

" За нас задачата за сформиране на кабинет е може би най-важната, която сега би трябвало да извърши Народно събрание. Дотогава сме подготвени да беседваме и ще беседваме с всяка политическа мощ за значимите въпроси ", сподели още Костадинов пред президента.

За първия мандат той разяснява, че откакто бъде връчен, могат да беседват с ГЕРБ-СДС, само че ще упорстват на позициите, които са имали преди този момент. И като най-важна уточни запазването на националната валута.
 Заедно с Костадин Костадинов на срещата пристигна и депутатът Цончо Ганев
Костадинов удостовери желанието си да инициира референдум за това дали България да влиза в еврозоната .

Румен Радев обаче изрази запаси и попита водача на " Възраждане " по какъв начин счита, че допитването може да е законно, поради че към този момент сме поели ангажимент за присъединението.

" Важно и спазването на законите. Съгласно закона за директно присъединяване на жителите провеждането на референдум по въпроси, уредени във към този момент признати и утвърдени интернационалните контракти, е невероятно. Ограничения има и в Конституцията. Международните контракти имат приоритет ", добави президентът.

Костадинов отговори, че подготвянето на референдума няма да визира анулация на проектите за присъединението ни към Еврозоната.

" Въпросът на референдума ще е за запазването на българския лев до достигането на 90% от средноевропейските приходи. Така ние не слагаме под въпрос приемането на еврото, към този момент, а времето, когато това би трябвало да се направи. В самия Договор от Маастрихт е записано, че еврото би трябвало да се одобри тогава, когато стопанските системи са почти на едно равнище, тъй като еврото е отрова за слабите стопански системи ", посочи той.

Националистът пресметна, че при тези темпове на развиване България ще доближи 90% от средноевропейските приходи към 2040 г .

Президентът обаче акцентира на обстановката в България с думите, че " рецесиите към този момент са в домовете ни " - обществена, икономическа, проблеми в сигурността, война покрай нас, бежански напън.

" Успоредно с това пред Народното събрание стоят и неотложни законотворчески действия – приемането на бюджета, законите по Плана за възобновяване и резистентност и попълването на управленията на органите с изминал мандат ", добави Радев.

След тези изказвания консултациите продължиха без медиите.

На излизане от " Дондуков 2 " Костадин Костадинов сподели, че откакто и президентът не е склонен с референдума за еврото, на " Възраждане " не им остава нищо друго, с изключение на да стартира подписка. Тя би трябвало да събере 500 000 гласа , с цел да има народен референдум, и той е уверен, че това ще стане.

Костадинов заяви още, че е настоял пред Радев да сезира Конституционния съд за и за решението за закупуване на. И за това обаче отговорът бил негативен.

Според Конституцията няма период, в който президентът би трябвало да връчи първия мандат, само че стартира ли, процедурата към този момент е в точни рамки. Така ГЕРБ ще има 7 дни да върне мандата - изпълнен или не. Ако той е несполучлив, президентът би трябвало да връчи втория също до една седмица. И Политическа партия ще имат седмица да го върнат.

В Конституцията не е записан период, в който третият мандат би трябвало да бъде изпълнен или върнат. Тълкувателно решение от 1992 година обаче дефинира като рационален 7-дневния период и при него с цел да има равнопоставеност с предходните два. Не се чака Радев да даде третия мандат на " Възраждане ", която е на разнообразни позиции с множеството партии и няма по какъв начин да получи поддръжка.

Междувременно на съвещанието си в сряда служебното държавно управление реши, че " Възраждане " ще може гратис да употребява държавен парцел за офис. Такова право имат всички партии, минали 1% на последните избори. Те единствено нямат право да отдават тези парцели на други лица и да ги употребяват за търговски цели.

Този, който партията получава, се намира на пл. ,,Петко Р. Славейков “ № 4-а , ет. 3. в регион „ Средец “. Той е с обща повърхност от 321,13 кв. м. В постройката се обитават още две партийни централи. На третия етаж до тази на Костадинов е партията на Мая Манолова " Изправи се, България ", а на втория - централата на " Атака " и партийната телевизия на Волен Сидеров - " Алфа ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР