Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов публикува обръщение по случай Трети

...
Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов публикува обръщение по случай Трети
Коментари Харесай

Костадинов: Призовавам всеки българин всеки ден да избира свободата!

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов разгласява послание по случай Трети Март, в което приканва всеки българин всеки ден да избира свободата:

" Всяка година на 3 - ти март България отбелязва годишнина от освобождението си от турско иго, само че последните няколко години празникът стана жертва на нечистоплътни похищения. Опитите да бъде опозорен, да бъде порицан, да бъде осквернен обаче реализираха тъкмо противоположния резултат. И 3-ти март от един празник, който се беше вписал много рутинно в обичайния празничен календар на българския народ, внезапно още веднъж изпъкна, тъй като 145 години по-късно е мъчно да си представим даже по какъв начин са се чувствали нашите далечни прародители, когато са усетили за първи път свободата. Ние сме родени свободни или най-малко си мислим, че сме родени свободни, до момента в който нашите прародители не са били такива. Аз имах опцията когато бях дребен да беседвам с моите двама дядовци, които са раждани като румънски жители. Селата, в които са родени те, са били в рамките на Южна Добруджа по време на румънската окупация в интервала сред двете международни войни и ми беше доста любопитно и ги попитах какво е това да живееш под непозната власт, под непознато иго.

И двамата ми дядовци бяха доста жизнерадостни, добродушни и сърдечни хора, само че като им задавах този въпрос  лицата им помръкваха. Това, което отговаряха, е че се надяват в никакъв случай да не разбирам какво значи да живееш в иго, да ти се карат в учебно заведение, че приказваш на български, да ти се подиграват и да те бият единствено тъй като си българин. И аз и милиони наши сънародници в никакъв случай  не сме усещали това и нека в никакъв случай не го усетим.

На днешния ден обаче би трябвало да си спомним по-важното, че свободата както я имаме през днешния ден можем на следващия ден да я нямаме. Свободата не е даденост. За нашата независимост са починали десетки хиляди български и съветски бойци по време на Руско-турската освободителна война. Нашата татковина е издигната върху костите на още десетки и стотици хиляди българи, които дадоха живота си за обединяването на разпокъсаните български земи.  Днес ние би трябвало да си напомним, че с цел да я има България и всеки един от нас би трябвало да прави жертви. От нас през днешния ден не се изисква да си даваме живота, от нас се изисква да даваме една част от свободното си време, да създадем децата си свободни българи и да създадем по този начин, че един ден децата ни да се гордеят с нас и нашите каузи, по този начин както ние се гордеем с нашите предшественици. 3-ти март е денят на българската независимост. 3-ти март е денят, в който всички ние си припомняме, че сме свободен народ, и 3-ти март е денят, в който би трябвало да се сещаме, че в случай че желаеме можем да бъдем още по- свободни, тъй като през днешния ден свободата ни значително е фантазия. Затова ние от „ Възраждане “ призоваваме всеки един българин във всеки ден да избере свободата, да пази свободата. "

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР