Лидерът на третата по големина политическа партия в Швеция -

...
Лидерът на третата по големина политическа партия в Швеция -
Коментари Харесай

Лидерът на шведската Умерена коалиционна партия бе официално поканен да състави ново правителство

Лидерът на третата по величина политическа партия в Швеция - дясноцентристката " Умерена съдружна партия " - през днешния ден бе публично поканен да направи опит за съставянето на държавно управление, което да включва и популистката партия " Шведски демократи " - в границите на ръководещата коалиция или отвън нея, с цел да бъде обезпечено болшинство, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция,

На изборите в Швеция на 11 септември четирите дясноцентристки партии завоюваха 176 места, а лявоцентристката коалиция, включваща досегашната ръководеща " Шведската социалдемократическа работническа партия ", получи 173 места. След тези резултати Андреас Норлен, ръководителят на 349-местния шведски парламент (Риксдаг), изиска от водача на " Умерена съдружна партия " Улф Кристершон да направи опит за сформирането на нова ръководеща коалиция.

Норлен, който организира диалози с всички партийни водачи за това кой би могъл да се опита да образува ръководещо болшинство, съобщи, че не е показал дата, до която Кристершон би трябвало направи това, тъй като задачата може да отнеме време.

След срещата с ръководителя на Народното събрание Кристершон съобщи: " Искам да сформира държавно управление, което сплотява, а не разделя. Би било добре Швеция да има държавно управление с болшинство. Това е моето мнение ".

Въпросът в този момент е коя коалиция ще може да реализира болшинство. Една от десноцентристките партии към този момент съобщи, че не желае да взе участие в коалиция с " Шведски демократи " - партия, учредена през 80-те години от крайнодесни екстремисти, която в този момент е втората по огромните в шведския парламент. Възможни са разнообразни десноцентристки сформира, само че наподобява ясно, че " Шведските демократи " ще имат доста въздействие в каквото и да е било десноцентристко държавно управление.

През последните години популистката партия се пробва да се приближи до мейнстрийма, залагайки тази година на стратегия за битка с престъпността и строгото ограничение на имиграцията. През последните години в Швеция се следи повишаване на насилието от страна на незаконни групировки, като през тази година има регистрирани 273 престрелки, 47 от които с съдбовен край, по данни на полицейската статистика. При престрелките са били ранени 74 души, част от които почтени минувачи.

Миналата седмицата шведската министър-председателка и лидерка на " Шведската социалдемократическа работническа партия " Магдалена Андершон призна, че е изгубила изборите. Тя ще продължи да извършва функционалностите си на длъжностен министър до сформирането на ново държавно управление.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР