Лидерът на полската управляваща партия твърди, че Германия се стреми

...
Лидерът на полската управляваща партия твърди, че Германия се стреми
Коментари Харесай

Полша засилва антигерманската риторика

Лидерът на полската ръководеща партия твърди, че Германия се стреми да господства в Европа. Той предизвестява, че поляците в последна сметка може да се окажат под " немски ботуш ". Освен това гледа с неуважение на немското предложение за системи за противоракетна защита, което Полша в края на краищата приема, като от самото начало продължава за насочва саркастични антигерманските забележки, написа Българска телеграфна агенция.

Преди изборите следващата година Ярослав Качински и неговата десноцентристка партия яростно подлагат на критика Германия, като се пробват да показват основния си конкурент като предан към Берлин.

Много поляци, както и други поданици на Централна Европа, са сериозно настроени към позицията на Германия за Русия в годините преди съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, изключително за газовите покупко-продажби, довели до взаимозависимост от съветска сила и помогнали на Русия да си обезпечи средства за военните си потребности.

От друга страна, критиците на ръководещата партия " Право и правдивост " споделят, че нейната антигерманска реторика стартира да се трансформира в опасност за полските национални ползи и рискува да докара до раздор сред западните съдружници, до момента в който Русия води война в Украйна.

Те са изключително сериозни към колебливостта на партията в решението дали да одобри немското предложение да разположи в Полша три системи за противоракетна защита " Пейтриът ", откакто предишния месец заблудена ракета падна в Полша покрай границата с Украйна и аргументи гибелта на двама поляци.

Първоначално Качински отвърна резервирано на предлагането и сподели, че системите " Пейтриът " би трябвало да бъдат ситуирани в Украйна, нещо, неприемливо за Германия.

Качински сподели също, че " отношението на Германия досега не дава съображение да се счита, че тя ще реши да прехване съветските ракети ".

Министърът на защитата Мариуш Блашчак заяви през днешния ден, че в последна сметка Полша ще одобри системата " Пейтриът ", само че добави, че е " отчаян ", че би трябвало да одобри решението на Германия " да откаже да помогне на Украйна ".

Критици на държавното управление дефинират тези забележки като предизборна тактичност, предопределена да завоюва гласовете на по-възрастните поляци, които помнят Втората международна война, избухнала с нахлуването на нацистка Германия в Полша. По време на войната са убити 6 милиона полски жители, към половината, от които - евреи.

Много поляци обаче имат позитивно отношение към модерна Германия, в която са учили или работили. Големият ѝ западен комшия е главен търговски сътрудник на Полша и съдружник в НАТО и Европейския Съюз, а президентът Анджей Дуда се чака да посети Берлин в понеделник.

" Право и правдивост " се изправя пред сложен път в устрема си да завоюва трети мандат, пред компликации като внезапно покачваща се инфлация, надвишаваща сега 17 на 100, и милиарди евро, блокирани от Европейски Съюз заради това, което той дефинира като оттегляне от демократичността в ръководството на консервативната партия.

Остава неразбираемо какъв брой сполучлива ще е антигерманската реторика на изборите идната година, които ще се състоят 77 години след Втората международна война и на фона на мощно безпокойствие измежду поляците от актуалната война в Украйна. За доста гласоподаватели стопанската система също е огромен проблем.

Павел Грушецки, 37-годишен компютърен експерт от град Катовица в Южна Полша, е пътувал постоянно до Германия по работа или на екскурзия, в това число и предишното лято, когато се възползва от необятно публикувания " билет за 9 евро " да посети няколко немски градове.

Той разказва антигерманската реторика като " доста тъжна " и споделя, че се пробва да не ѝ обръща внимание, тъй като другояче го ядосва.

" Не ѝ се поддавам ", сподели той, само че прибавя, че от диалозите си с по-възрастните си съседи схваща, че популяризираното за Германия от националните медии, задълбочава подозренията им в нея.

Агнешка Лада-Конефал, полски специалист по полско-германските връзки, твърди, че анти-германската реторика има за цел да стимулира дребен % от гласоподавателите - гласове, които могат да са решаващи за партия, която е имала минимално болшинство в Народното събрание по време на по-голяма част от ръководството си от 2015 година

Тя сподели, че макар че доста поляци са съгласни, че Германия в никакъв случай не направи задоволително, с цел да компенсира Полша за военните ѝ загуби, изследвания демонстрират че полското общество се отнася много положително към своя комшия.

" Повечето поляци не са срещу Германия ", споделя Лада-Конефал, която е вице-президент на немския Институт по полските въпроси в Дармщат, Германия.

Тази седмица полски държавен чиновник посети Берлин, с цел да предяви държавен иск за 1,3 трилиона $ за военни компенсации, сметка, показана на Берлин тази есен. Критици дефинират този иск като предизборна тактичност, тъй като Берлин от дълго време е споделил, че няма правно съображение за погашение на военни репарации. Правителството във Варшава твърди, че искът не е бил плануван предумишлено да съвпадне с предизборната акция и че военните обезщетения са въпрос на главно правораздаване.

Партийният водач Качински предходната година упрекна Германия, която е най-голямата от 27-те страни членки на Европейски Съюз, че употребява ролята си в Европейски Съюз, с цел да възвърне " Четвъртия немски райх ".

Миналия уикенд, той още веднъж се върна към тематиката за хипотетичните старания на Германия да отнеме суверенитета на страните от Европейски Съюз и да господства в Европа. Той твърдеше, че Берлин е употребявал мирни средства за реализиране на цели, които " в миналото е желал да реализира, употребявайки военни способи ".

Той също по този начин упреква главната опозиционна партия " Гражданска платформа " и нейния водач Доналд Туск, че са лоялни към Германия, заявявайки, че те ще слагат Полша " под немски ботуш ". Туск, някогашен водач на Европейски Съюз, упреква партията на Качински в подкопаване на демократичните основи и желае от нея да извърши настояванията на Европейски Съюз, с цел да отбрани демократичните правила и да деблокира милиардите замразени евро, които са част от фонд за възобновяване от пандемията.

Твърденията за лоялността на Туск към Германия постоянно се повтарят от държавните медии и от последователи на държавното управление. По време на парламентарна сесия предходната седмица, заместник-министърът по въпросите на климата и околната среда Яцек Ождоба изиска отмора от съвещанията, " с цел да може " `Гражданска платформа " да гледа мача на немския си народен тим, който се играе сега " на Световното състезание по футбол. Това докара до шумни възгласи в Народното събрание.

" Право и правдивост " сполучливо са се възползвали от спомените на хората за немските жестокости, с цел да завоюват гласове в предишното. По време на президентските избори през 2005 година партията разкри, че любимецът Туск има дядо, служил в армията на Хитлер. Дядото на Туск е бил полски служащ, правил насилствен труд и записан срещу волята си във Вермахта, който по-късно е избягал, с цел да се причисли към полската войска. " Скандалът Вермахт " се отрази отрицателно на Туск и той беше надвит от Лех Качински, починалият през днешния ден брат близнак на настоящия водач на партията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР