Лидерът на опозиционната консервативна испанска Народна партия Алберто Нунес Фейхоо

...
Лидерът на опозиционната консервативна испанска Народна партия Алберто Нунес Фейхоо
Коментари Харесай

Испанската опозиция критикува премиера Санчес за договорки със сепаратистките лидери

Лидерът на опозиционната консервативна испанска Народна партия Алберто Нунес Фейхоо упрекна премиера Педро Санчес, че е излъгал за ролята на Националния разследващ център (CNI) в шпионския скандал, при които бяха хакнати телефоните на членове на държавното управление и каталунски политици с израелски програмен продукт „ Пегас “. Според Фейхо " сигурността на Испания е компрометирана ", защото в желанието си да остане на власт Санчес е податлив да се договаря със сепаратистките водачи.

  " Много е мъчно да се усещаме сигурни в Испания с политиката на сигурност на настоящето държавно управление ", сподели Фейхо в изявление за медиите и прикани премиера Санчес преди да се срещне с каталунския министър председател Пере Арагонес, с цел да му показа новия шеф на Националния разследващ център, да се яви в Народното събрание и да даде подробни уточнения за шпионския скандал и връзките му с подслушваните сепаратистки политици.

Сред поставените му въпроси е и за какво, откакто е отхвърлил опцията Пас Естебан да носи отговорност за пробива в сигурността, се е стигнало да промяната ѝ като шеф на испанското разузнаване.

Освен това е значимо да се разбере дали Мароко стои зад открадната информация от телефоните на премиера и министрите на вътрешните работи и на защитата и дали това съставлява заплаха за сигурността на страната. Трябва да се потърси и отговор на въпроса дали тази информация е употребена, с цел да се притисне министър председателят Санчес да промени позицията на Испания по отношение на признаването на автономията на Мароко над Западна Сахара.

Според опозиционния водач държавното управление е „ изтощено, без постоянни съдружни сътрудници и голямо вътрешно напрежение “. Затова е по-добре да потърси поддръжката на опозицията, а не да разчита на сепаратистите. Той увери, че неговата партия ще поддържа Закона за националната сигурност в Народното събрание, с цел да не допусне изнудване на държавното управление от каталунското придвижване за самостоятелност, само че с ангажимента, че пази страната, а не изпълнителната власт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР