Лидерът на Обединеното кралство Сунак укори Китай след съобщение, че служител на парламента на Обединеното кралство е заподозрян като шпионин в Пекин

...
Премиерът Риши Сунак наказа премиера на Китай за неприемлива“ намеса
Коментари Харесай

Премиерът Риши Сунак наказа премиера на Китай за „неприемлива“ намеса в британската демокрацияОт JILL LAWLESS Associated Press, 10 септември 2023 г., 6:44 ч. Премиерът на Китай в неделя за „неприемлива“ намеса в британската демокрация, след като вестник съобщи, че изследовател в парламента е бил арестуван по-рано тази година по подозрение в шпионаж в полза на Пекин.

Sunak каза, че е повдигнал въпроса с премиера LI Qiang, когато двамата са се срещнали на среща на върха на Групата на 20-те в Индия. Той каза на британски медии в Ню Делхи, че е изразил „моите много силни опасения относно всяка намеса в нашата парламентарна демокрация, което очевидно е неприемливо.“

Двамата мъже се срещнаха, след като столичната полиция потвърди, че мъж на 20 и 30 години са били арестувани през март по Закона за служебната тайна. Нито един не е обвинен и двамата бяха освободени под гаранция до октомври в очакване на допълнителни разследвания.

The Sunday Times съобщи, че по-младият мъж е бил парламентарен изследовател, който е работил с високопоставени депутати от управляващите Консерваторите, включително Алиша Кърнс, която сега ръководи влиятелната комисия по външни работи, и нейният предшественик в тази роля Том Тугендхат, който сега е министър на сигурността. Вестникът каза, че заподозреният е имал пропуск, който позволява пълен достъп до сградите на парламента, издаден на законодатели, персонал и журналисти след проверка за сигурност.

Напрежението между Великобритания и Китай е нараснаха през последните години заради обвинения в икономически хитрости, нарушения на човешките права и репресиите на Пекин срещу гражданските свободи в бившата британска колония Хонконг.

Британските консерватори са разделени относно това как трудна линия за Пекин и за това колко достъп трябва да имат китайските фирми до икономиката на Обединеното кралство. Повече ястребови тори искат Пекин да бъде обявен за заплаха, но Сунак посочи нарастващата мощ на Китай като „предизвикателство“. Арестите през март „излъгват опита на правителството да не гледа на Китай като на системна заплаха.“

UK. шпионските служби отправят все по-силни предупреждения за тайните дейности на Пекин. През ноември ръководителят на агенцията за вътрешно разузнаване MI5 Кен Маккалъм каза, че „дейностите на Китайската комунистическа партия представляват най-променящото играта стратегическо предизвикателство за Обединеното кралство“. Шефът на външното разузнаване Ричард Мур от MI6 каза през юли, че Китай е „единственият най-важен стратегически фокус на неговата агенция“. заявявайки, че базиран в Лондон адвокат се опитва да се „намеси тайно в политиката на Обединеното кралство“ от името на Китайската комунистическа партия. Твърди се, че адвокатът Кристин Лий е действала в координация с Работния отдел на Обединения фронт на китайската управляваща партия, организация, за която е известно, че упражнява китайско влияние в чужбина.

Депутат от опозиционната Лейбъристка партия, Бари Гардинър получи повече от 500 000 паунда (685 000 долара) от Лий между 2015 и 2020 г., най-вече за офис разходи, а синът й работеше в офиса на Гардинър. И Лий, и китайското правителство отричат ​​неправомерни действия.

Китай многократно е критикувал това, което нарича британска намеса във вътрешните му работи, и е отричал намеса в политиката на чужди нации.

Сунак и Ли се срещнаха дни след като външният министър Джеймс Клевърли посети Пекин, което беше най-високото посещение на британски политик в Китай от няколко години. Китайският президент Си Дзинпин не присъства на срещата на Г-20 в Индия. бъда там и директно изразявам притесненията си и това направих днес.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР