Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов счита, че

...
Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов счита, че
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Президентът и ГЕРБ играят комбина за изборите

Лидерът на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов смята, че президентът Румен Радев и ГЕРБ  " играят комбина " за идните избори, защото датата избрана от Радев - 4 април, е комфортна за ръководещата партия. Освен това той подлага на критика настояванията за гласоподаване по пощата и настоя който българин в чужбина желае да гласоподава " да си хване самолета и да пристигна в България ". Под стрелите на Симеонов попадна и концепцията за видеонаблюдение на секциите, като той посочи и способи за машинация при такава обстановка.

„ По никакъв метод не би трябвало да се позволяват промени в изборните правила, и то в последния миг - в 12 без 5, както се споделя. Промените, които президентът стартира по никакъв метод не подсигуряват условията за загадка на вота ”. Това съобщи водачът на НФСБ Валери Симеонов пред " Нова тв ", като посочи, че става въпрос за гласуването по пощата.

Според него хората от страни, които се намират в цялостен локдаун " естествено, че няма да могат да гласоподават ". " Ние да не би да можем да променяме законите в другите страни? - попита Симеонов. - Те са си наложили съответните противоепидемични ограничения, които всеки би трябвало да съблюдава. Нищо не моем да създадем ".

Запитан дали тогава не е по-добре да се гласоподава по пощата, Симеонов отвърна: " Естествено, най-добре е човек да си лежи на дивана и да гласоподава оттова, без да си прави труда да отива до секция, или пък да се върне до България ".

Според него никой не може да подсигурява тайната на вота при гласоподаване по пощата, " още повече, че България няма никаква процедура ". 

" Гласуването по пощата не е толкоз просто, би трябвало да се каже на хората. Първо - там би трябвало да има някаква преписка. Държавата би трябвало да ти изпрати съответните документи, минимум идентификационен номер, с който да гласуваш, да бъдеш неповторим, да е ясна, че не е сменен твоят избор. След това - страната, с цел да го направи това нещо, тя би трябвало да ти знае адреса. На Хасан Хасанов знае ли се адресът в Бурса? Не се знае! Тепърва няма никакво време за организиранито - няма нормативна база, никаква процедура - аргументира се Симеонов. - Нима някой подсигурява, че това писмо няма да бъде отворено, няма да бъде сменено. Някой може ли да подсигурява, че от Турция при към 300 000 изселници няма да имаме 600 000 гласа от гласоподаване на място и по пощата. Да не приказваме за циганските махали - същата работа: Тарторът ще им напише бюлетините, ще ги постави в пликове и ще ги пусне назад! "

Затова, съгласно Симеонов, " който толкоз доста държи на представително ръководство в България и той да взе участие в избора на това представително ръководство, да си хване самолета и да пристигна в България. Няма различен изходда гласоподава, няма друго решение, в случай че има локдаун. "

" Че, естествено, че ще бъдат нарушени конституционните права на гласоподавателите зад граница, в случай че в страните, в които живеят, има локдаун. България не може да е над законодателството на другите страни ", посочи Симеонов, само че твърди, че Избирателният кодекс не е бил изменен по-рано, " тъй като задачата няма решение ".

" Да ви припомня, че Германия не позволява да се гласоподава отвън страната, като се изключи техните представителства и консулства. А кажете ми по какъв начин Германия подсигурява конституционните права (на избор), откакто толкоз се вторачваме в правата на българските жители ", посочи той.  

Той още веднъж уточни живеещите в Турция хора с българско поданство като основна заплаха и посочи, че в случай че на предишните избори той и хората му не били препречили границата щяло да има в Народното събрание две турски партии, " едвам иронизирате и да се подигравате злобарите ". " Ние нямаме интерес прилежащата дъргава с определон неособено либерален режим, да не кажа тоталитарен, да се намесва. Оттам идва най-голямата опасност. Оня, в Англия, ще отиде да гласоподава, в случай че му е кеф или пък, в случай че изиска да направи раздумка на опашката пред посолството със своите сънародници и това ще го направи, в случай че не вали ", довърши тезата си той.

 Симеонов съобщи, че другият капан е видеонаблюдението на изборните секции. " Доста плоски клопки залагат извънпарламентарните партии и президентът. И в този капан няма да се съгласим да попаднем ние, ръководството на страната, и в частност нашата политическа мощ ", сподели той. 

" Капанът какъв е? Трябва да се инсталират камери, на такова място, че в техния обсег да бъдат единствено масите, на които се преброяват бюлетините. Първо - това е технимеска активност, която би трябвало да се извъши от някаква компания, а няма време за социална поръчка. Едно обжалване и всичко отива по дяволите. Освен това - камерата би трябвало да се закрепи на тавана с шпилки, с два кабела - сподели механически знания Симеонов. - Освен това, когато се сложат камери, ще изскочи някой махленски гамен, ще стартира да обикаля (ТВ) студията и да споделя: " Камерите бяха включени при започване на изборния ден и брояха кой отива да гласоподава и кой не ". Как ще се противопоставиш на едни такива клюки, неистини, измислици и конспирации? Тея камери по какъв начин ще докажеш, че не са били  включени по-рано и всевъзможни други такива идиотщини? "

Симонов " откри цаката " и на видеонаблюдението на преброяването, в случай че се реализира такова. " Аз съм взел участие в броене. Искам да ви попитам, когато трима индивида броят - единият отделя (бюлетините) на ГЕРБ, другият - на Българска социалистическа партия, по този начин вършат, нали? Е, вие по какъв начин ще хванете, че той няма да драсне с една чертичка и да повреди бюлетината. С тази камера, която има общ проект, в който влизат 7 индивида. Не моге да го хванете, разбирате ли? ", уточни той, само че въпреки всичко счита, че мъчно ще станат машинация, тъй като механизмът е подобен, че " би трябвало да подкупиш всички членове (на секционни комисии), с цел да промениш резултата ".

" Манипалуции е имало и ще има, въпросът е да бъдат лимитирани до най-малко. Те се извъшват по няколко линии, само че главно стават при обработката на гласоподавателите преди влизането в изборните секции ", счита Симеонов, като добави, че операциите в самите секции са доста малко.

Той сподели, че НФСБ е отворена за обединяване с всички патриотични обединения на изборите. 

" Но желая занапред да ви кажа, че при избраната дата от президента изборите ще бъдат най-вероятно извоювани с много съществено болшинство от ГЕРБ. Имам възприятията, че президентът играе дружно с премиера. Може би му се отблагодарява, че ГЕРБ го почетоха на консултациите. За мен играят комбина, тъй като на 4 април хората към момента няма да са преодолели страха, няма да има задоволително имунизирани, възрастните хора няма да отидат до секциите. Ще отидат добре проведените ядра, а най-добре проведени са ГЕРБ и Движение за права и свободи ", приключи Симеонов.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР