Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов коментира в официалния

...
Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов коментира в официалния
Коментари Харесай

Трифонов: Над 100 хил. са издадените български паспорти на хора от РСМ, а преброиха 3504 души?

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов разяснява в формалния си Facebook профил тематиката за самоопределянето на българите в Република Северна Македония.

Според него, в случай че Северна Македония желае да е естествена, европейска страна, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните жители би трябвало да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани.

Ето я цялата позиция на шоумена:

Преди малко излезе информация от Държавната статистическа работа на Северна Македония за преброяването на популацията в страната. Според тази работа резултатите са следните: 54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% - турци, 1,18% - сърби, 0,87% - босненци, 0,34% - власи.

При оповестяването на резултатите българите изобщо не бяха упоменати, а шефът на службата е декларирал, че показват само етническите общности, които са част от македонската конституция.

При преброяването на популацията в Северна Македония за българи са се оповестили едвам 3504 жители, т.е. българи съвсем няма. Само че у нас има издадени над 100 000 български паспорти на жители от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 жители на Северна Македония.

А съгласно законите в България, с цел да може жител на Северна Македония да получи български паспорт, той би трябвало да потвърди българските си корени. Значи, над 100 000 жители на Северна Македония потвърждават българските си корени в България, а в Северна Македония се опасяват да се нарекат " българи ".

Защо в една естествена, европейска страна, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е естествена, европейска страна. Говоря единствено по пътя на логиката - в случай че Северна Македония желае да е естествена, европейска страна, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните жители би трябвало да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани.

Така че моето мнение е, че до момента в който това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР