Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ остро нападна управляващите от ГЕРБ

...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ остро нападна управляващите от ГЕРБ
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ обвини ГЕРБ в провеждане на нечестни избори

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ остро атакува ръководещите от ГЕРБ за нарушаване и злоупотреби в изборния развой по места на неочакван брифинг в централата на партията след втория тур на кметските избори.

„ Искам да поздравя ГЕРБ с "демократично " извършените избори в ред общини в страната, в случай че това е разбирането за народна власт. Цялата държавна машина беше впрегната в акцията на управляващите”, съобщи Карадайъ. Според него, в някои от общините комисиите са взимали решения, противоречащи на закона, а някъде с неприемането на решения са въздействали върху процеса. Като образец, той уточни Чепеларе, Доспат и други.

„ В такава среда не могат да се вършат демократични избори. Ние докарахме демокрацията в България преди 30 години, само че през днешния ден демокрацията е сложена под риск с този модел на правене на избори”, уточни Карадайъ. По думите му целият развой на злоупотреби сътвори противозаконната акция на ръководещите.

Преди това Мустафа Карадайъ разгласи, че след тези избори наличието на Движение за права и свободи в локалната власт изрично е увеличено.

„ Преди да стартира и да дам малко резултатите от статистиката, бих желал да благодаря на партийните структури на Движение за права и свободи и на всички гласоподаватели на Движение за права и свободи, които реализираха един доста добър резултат на тези локални избори. Само за съпоставяне - на предходните локални избори през 2015 година ние сме спечелили общо 39 кметове на общини в коалиция и като Движение за права и свободи, като Джебел и Хитрино, доста добре знаете, че прибързано ние ги изключихме, т.е. остават 37 кметове на общини, от които 32 бяха като Движение за права и свободи, 4 бяха съдружни и един самостоятелен, който беше от ДПС”, разгласи Карадайъ.

По думите му резултатът от тези избори през 2019 година е следният: 47 кметове на общини от Движение за права и свободи, от които 37 от Движение за права и свободи, 9 съдружни и един самостоятелен. „ Тоест решението на нашия Централен съвет, че на тези локални избори ние ще си запазим въздействието в локалната власт и там, където можем, ще увеличим наличието си в локалната власт – това към този момент е реалност. Според водача на Движение за права и свободи наличието на Движение за права и свободи в локалната власт изрично е увеличено.

„ Нещо повече - географията е разширена. От общинските съветници 916 общински съветници са определени от Движение за права и свободи, т.е. 18%, а от кметовете на кметства над 35% в страната са определени от Движение за права и свободи, като в някои от случаите те са определени в коалиция ", съобщи още Мустафа Карадайъ.

"Изборите са главен детайл на демокрацията, само че когато те са законни, свободни, почтени и има осведомен избор на гласоподавателите. Дали бяха осведомени гласоподавателите? Продължава да има възбрана за предизборна акция на език, друг от българския. За уседналостта. Независимо от резолюция от Европейски Съюз, даже и за жители отвън Европейски Съюз, в българското законодателство има ограничение на конституционните права на българските жители въобще да гласоподават поради уседналостта. И ред други забрани в изборното законодателство ", изброи Мустафа Карадайъ.

"Ще повторя: политическите действителности в България към този момент не са същите, разговора ще го продължим ", приключи той.

„ Тези локални избори демонстрираха доста от дефектите в законовата уредба. Показаха непросветеност на изборните комисии, арогантността на изборните комисии и правовия им нихилизъм “, съобщи Карадайъ. Според него това слага въпроса за легитимността на локалните избори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР