Лидерът на БСП Корнелия Нинова тайно лобира за подкрепа на

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова тайно лобира за подкрепа на
Коментари Харесай

OFFnews.bg: Нинова се издаде, че подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова скрито лобира за поддръжка на кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за основен прокурор на Европейски Съюз, настояват източници на OFFNews.

Tова е следващата гореща тематика, по която все по-ясно проличава разминаване сред позициите на социалистите на европейско и на локално равнище.

До момента нито Българска социалистическа партия, нито ГЕРБ публично са коментирали чия кандидатура поддържат - на някогашния антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши, на французина Жан Франсоа Бонер или на германеца Андрес Ритер. От изявления в непознати медии стана ясно единствено, че на държавно равнище България не е подкрепила Кьовеши, въпреки тя да е безапелационният любимец на специалистите адвокати, избрали късата листа от тримата претенденти, както и на двете отраслови комисии в Европейския парламент.

Макар и завоалирано, Нинова за пръв път сама загатнала, че точно румънката е нейният любимец, по време на среща с леви водачи от страните от Вишеградската четворка в Чехия. Тя декларирала пред сътрудниците си, че " най-доказалият се на процедура експерт би трябвало да оглави европейската прокуратура “. Думите ѝ препращат точно към кандидатурата на Кьовеши, която е считана за най-опитния претендент в битката с корупцията. По традиция Нинова постоянно посещава срещата на левите водачи от Вишеградската четворка поради сходните позиции по основни тематики, напомнят осведомени. На последната среща в Чехия тематиката за европейската прокуратура не е участвала в дневния ред, а била повдигната точно от ръководителя на Българска социалистическа партия. 

Кандидатурата на Лаура Кьовеши спечели публичното мнение поради солидната биография и впечатляващите резултати на румънската DNА (антикорупционна агенция), чийто началник бе в продължение на години. В лявото политическо семейство на ПЕС обаче отношението към румънката наподобява не е еднопосочно. За това приказва и фактът, че водачът на ПЕС Сергей Станишев пропусна гласуването на кандидатурите в Екологичен потенциал, като формалната причина бе политически ангажимент в ПЕС. Георги Пирински (БСП/ПЕС) пък даде ясно да се разбере, че не е подкрепил Кьовеши. Той разгласи в изявление за Българска национална телевизия, че тя е " подвластна " политически и от службите, работи нападателно и показно.

Бившата ръководителка на DNA разгневи с акциите си румънските социалисти, част от които бяха персонално пострадали. Вероятно по тази причина те срещат съпричастност в ПЕС и към този момент евролевицата няма единна позиция кого поддържа за европейски основен прокурор.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР