Лидерът на босненските сърби Милорад Додик награди руския президент Владимир

...
Лидерът на босненските сърби Милорад Додик награди руския президент Владимир
Коментари Харесай

Република Сръбска награди Путин с медал


Лидерът на босненските сърби Милорад Додик награди съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През с орден за приноса му в насърчаването на съдействието сред " двете страни ", имайки поради босненската сръбска единица Република Сръбска и Руската федерация, съобщи организация Хина.

В навечерието на Деня на Република Сръбска, който се отбелязва на 9 януари, Додик връчи към 50 медала на персони и институции, а първият в листата беше съветският президент, който е изправен пред изолираност от Запада поради съветската военна инвазия в Украйна, отбелязва хърватската новинарска организация.

Съгласно Дейтънското спокойно съглашение, което постави завършек на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разграничена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете единици са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

На 9 януари 1992 година едностранно е провъзгласена Република на сръбския народ в Босна и Херцеговина, чиято цел е да се отдели от Босна и Херцеговина и да се причисли към Сърбия. Поради тази причина прокламацията се възприема като ход, дал началото на гражданската война в Босна.

Босненските сръбски управляващи честват Деня на Република Сръбска на 9 януари макар решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които го афишират за противоконституционен, защото дискриминира хърватите и бошняците, отбелязва организация Хина.

" Благодарение на позицията на Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През и мощта на Руската федерация гласът и мнението на Република Сръбска се чуват и почитат, а позицията ѝ е непокътната под напора на интернационалния интервенционизъм ", съобщи Додик в неделя в столицата на Република Сръбска Баня Лука. Той съобщи, че ще връчи медала на Путин при идната им среща.

Патриарх Порфирий, глава на Сръбската православна черква, също е измежду наградените с орден от Додик.

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич ще бъде отпред на делегация от Сърбия, която ще взе участие в празника на Република Сръбска в Баня Лука. В делегацията ще бъдат ръководителят на сръбския парламент Владимир Орлич, депутати, двама министри и синът на президента Александър Вучич – Данило, написа Българска телеграфна агенция.

Босненският министър на външните работи Бисера Туркович предизвести сръбския си сътрудник Ивица Дачич, че идването му в Босна и Херцеговина за отбелязване на неконституционния празник на Република Сръбска на 9 януари ще навреди на връзките сред Босна и Херцеговина и Сърбия, заяви осведомителният уебсайт Кликс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР