Лидерът на белоруската опозиция обеща, че движението на страната за

...
Лидерът на белоруската опозиция обеща, че движението на страната за
Коментари Харесай

Светлана Тихановская: Ние няма да се предадем

Лидерът на белоруската съпротива даде обещание, че придвижването на страната за демократични промени няма да се съобщи на фона на ареста на двама опозиционни дейци, работещи за кротичък преход на властта, написа английският вестник The Guardian
Изказвайки се пред комисията по външни работи на Европейския парламент от Вилнюс, Литва, Тихановская съобщи, че управляващите са дали отговор със закани на настояванията на Координационния съвет, основан от опозицията за ненасилствена смяна. Но тя настоя: „ Сплашването не проработи. Няма да отстъпим. Изискваме съблюдаване на главните ни права. Изискваме всички политически пандизчии да бъдат освободени. "
Беларуската полиция арестува водача на стачката Сергей Дилевски и политическия асистент на Тихановская Олга Ковалкова в понеделник и извика на разпит носителката на Нобелова премия Светлана Алексиевич. И тримата са част от Координационния съвет, формиран от седем души. Съдът осъди Дилевски на 10 дни затвор във вторник.
Макар и митингите да не престават към този момент трета седмица, остава неразбираемо дали опозицията ще успее да смъкна Александър Лукашенко, който разгласи безапелационната победа на президентските избори, които от доста страни са оценени като “нито свободни, нито обективни “.
Тихановская, неговият главен конкурент, който избяга в Литва, опасявайки се от репресии, съобщи, че опозицията е подготвена да обмисли ходатайство от интернационалните организации - вид, който Лукашенко отхвърля.
Тя сподели също, че „ революцията “ в Беларус няма геополитически темперамент и не е нито за, нито против Русия, нито против Европейския съюз. „ Това е демократична гражданска война. Стремежът на нацията е да реши сама своето бъдеще. "
Беларуски и интернационалните организации за отбрана на правата на индивида приканиха Организацията на обединените народи да се намеси след систематичното малтретиране на участници в митингите.
 Беларус - илюстрация за изчезващата външна политика на Европейски Съюз Беларус - илюстрация за изчезващата външна политика на Европейски Съюз
Бяха нeобходими дни, с цел да може Европа да каже нещо в резултат на протичащото се в Беларус. И наподобява, че блокът няма каквато и да е "...
В писмо до специфичния докладчик на Организация на обединените нации за изтезанията Нилс Мелцер правозащитните деятели обявиха, че са събрали доказателства от над 450 пандизчии, които са били „ бити, унижавани и измъчвани от чиновниците на реда в полицейските сектори и пандизите.
В него се споделя, че изтезанията включват ритуални побои, някои в долната част на гърба, с цел да провокират несъзнателно уриниране или дефекация, десетки хора са били натъпкани в килии, предопределени за двама, както и известия за изнасилвания на мъже и дами с гумени палки в арестите.
Мъченията и малтретирането са „ необятно публикувани и ендемични “, написа в писмото, което беше подписано взаимно от Центъра за правата на индивида „ Вясна “, Беларуския Хелзинкски комитет (БХК), Световната организация против изтезанията (OMCT) и Международната федерация за Права на индивида (FIDH).
„ Сегашното равнище на грубост и мащабът на злоупотребите са невиждани даже за Беларус “, се чете в писмото, което приканва Организация на обединените нации да посети Беларус и прикани Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида да свика специфична сесия за обзор на обстановка в Беларус.
Юристите обявиха, че стотици жертви се опасяват да излязат и да се оплачат. „ Хората са разрушени, опасяват се да изоставен къщата, даже да отидат на доктор “, споделя един юрист.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР