Лично аз съм изключително изненадан от взетото решение. Това, което

...
Лично аз съм изключително изненадан от взетото решение. Това, което
Коментари Харесай

Шефът на Еврохолд за отнетия лиценз в Румъния: Ще обжалваме, ще се съдим до дупка

Лично аз съм извънредно сюрпризиран от взетото решение. Това, което се случи е, че когато една рейдърска група видя, че не може да се приближи до активите на " Евроинс Румъния ", бяха доста гневни и мисля, че част от нещата са и на тази основа. Искат да провокират скандал на пазара, с който да прикрият случилото се с банкрутиралата румънска застрахователна компания City Insurance. (...) Ще апелираме тази мярка и се надявам, че ще върнат лиценза. Ще се съдим до дупка, в случай че би трябвало. Щетите за румънската стопанска система може да стигнат над милиард.


Това съобщи ръководителят на Надзорния съвет на " Еврохолд България " Асен Христов по време на изключителна конференция на най-големия енергиен и осигурителен холдинг в България. По-рано през днешния ден стана ясно, че румънския осигурителен контрол е отнел лиценза на дъщерното сдружение на българската застрахователна компания " Евроинс " - " Евроинс Румъния ", написа.

От румънския финансов контрол (ASF) оповестиха, че са отправили искане за неплатежоспособност на компанията, с аргумента, че от 30 юни 2022 година " Евроинс Румъния " e нямала нужните по закон средства да покрие финансовото условие за кредитоспособност. Решението лишава лиценза на " Евроинс Румъния ", назначава краткотраен админ и приключва контракта с българската застрахователна компания.
 В последните години в Румъния се стигна до отнемането на лиценза и последвалия фалит на най-големия осигурител в страната – City Insurance, през 2021 година и 2022 година Днес Асен Христов съобщи, че " Евроинс Румъния " е предходна през доста премеждия и положителни времена:  
  " Трудните времена бяха преди към 2-3 години, когато City Insurance се намеси в пазара, а след това банкрутира. Оказа се, че City Insurance е пирамида над 450 млн. евро са били изнесени по два канала - единият към Лондон, другият към Цюрих. След банкрута пазарът малко или доста се възвърне. Оттогава капиталът на " Евроинс Румъния " няколко пъти се е увеличавал. 270-280 млн. евро е цялата сума, вложена през тези години. "  

Христов уточни, че в края на предходната година е дал изявление пред Българска национална телевизия, в което е разкрил по какъв начин " Евроинс Румъния " е била притискана през последните 3 години от лице, за което има данни, че е обвързван със притежателите на City Insurance. 

Според ръководителя на Надзорния съвет на " Еврохолд България " отнемането на лиценза на " Евроинс Румъния " е опит да се покрият следите при източването на парите на City Insurance, с концепцията вредите и отговорността да бъдат трансферирани на българските бизнесмени. Асен Христов благодари на българската страна, че е направила всичко допустимо да помогне на компанията.
Той сподели още, че всички отговорности на " Евроинс Румъния " са изплатени към днешна дата. Сутринта в " Евроинс Румъния " е имало налични към 37 млн. леи (около 7 млн. евро). Докрая на деня трябваше да бъдат до 45 млн. леи - т.е. действителни 9 млн. евро в кеш, посочи ръководителят на Надзорния съвет:
" Оставяме компанията в положително положение, какво ще прави оттък нататък гаранционният фонд е тяхна работа. Леко ще паднат активите на " Еврохолд България ", само че това няма изцяло да засегне активността на холдинга. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР