Личните лекари ще бъдат изключени от новите предложения за промени

...
Личните лекари ще бъдат изключени от новите предложения за промени
Коментари Харесай

Изключват личните лекари като възможност за съдействие при достъп с QR код до е-досието

Личните лекари ще бъдат изключени от новите оферти за промени в Наредбата за Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това излиза наяве от позиция на Министерството на здравеопазването, изпратена до медиите.

Електронните здравни досиета на българските жители и информацията в тях е предпазена по всички европейски правила за сигурност. Именно това е повода, заради която Министерството на здравеопазването и „ Информационно обслужване “ АД не са подхванали улеснени способи за достъп, като ПИК или различен различен метод за вход в досието, а само посредством КЕП – дипломиран електронен автограф или така наречен „ заоблачен автограф “, споделят от Министерството на здравеопазването по отношение на оповестения за публично разискване.

Съществуващият развой по „ сдвояване “ на електронното здравно досие с мобилното приложение „ еЗдраве “ не крие никакви опасности във връзка с осведомителната сигурност, твърдят от там в отговор на публикуваното по-рано през днешния ден мнение на Българския лекарски съюз по въпроса.

Към сегашния миг, с цел да получим достъп до досието си, би трябвало да разполагаме с КЕП. Когато от компютър влезем в my.his.bg и въведем електронния си автограф, се генерира QR код, който по-късно се сканира с мобилния телефон, с цел да се извърши така наречен „ сдвояване “ на приложението с телефона, напомнят от Министерство на здравеопазването.

„ Предвидено е след приемане на измененията в Наредбата да бъде основана опция българските жители, които не разполагат с персонален КЕП или „ мобилен “ КЕП, да получават подпомагане за „ сдвояване “ на здравните им досиета с мобилните им телефони от упълномощени чиновници в Регионалните здравни инспекции, Регионалните здравноосигурителни каси, клоновете на „ Информационно обслужване “, които ще генерират още веднъж неповторим QR код с оторизирани електронни подписи.

Предложеният развой по „ сдвояване “ улеснява жителите, само че не слага в риск персоналната им информация “, показват още в мнението си от ведомството.

Самите чиновници няма да имат достъп до електронното здравно досие на съответния консуматор. Тяхната роля ще бъде само да удостоверяват прибавяне на устройство. Данните на пациентите са изцяло предпазени при по този начин описания развой, безапелационни са от Министерството на здравеопазването.

Освен това мобилното приложение дава опция за избор дали да употребява биометрична отбрана на данните, които ще са налични в приложението еЗдраве. Обсъждат се и други сходни благоприятни условия, допълват от там.

„ Министерството на здравеопазването, водено от правилото, че пациентът постоянно е преди всичко, работи напълно в полза на българските жители. Именно това е повода, заради която общопрактикуващите лекари също бяха включени в процеса по „ сдвояване “. Поради изразената през днешния ден, показваща твърдо отвращение да спомагат на избралите ги пациенти за достъп до досиетата им, министърът на опазването на здравето разпореди персоналните лекари да бъдат изключени от по този начин препоръчаните промени “, декларират още от Министерство на здравеопазването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР