Личните лекари няма да имат лимити за издаване на направления

...
Личните лекари няма да имат лимити за издаване на направления
Коментари Харесай

Няма да имат лимити за направленията за тестове за COVID-19

Личните лекари няма да имат предели за издаване на посоки за проби. Това стана ясно преди ден от изявление на шефа на здравната каса Петко Салчев. " Слуховете, че PCR тестванията са лимитни, не са достоверни. Плащаме до 4000 дневно, само че тези са избрани въз основата на това какъв брой може да изработят лабораториите. Ако има потребност от повече, РЗИ могат да пуснат и повече, никой няма да откаже да бъде заплатено ", съобщи той пред Българска национална телевизия. Освен това, по думите му, джипитата ще издават посоки, само че за бързи, а не за PCR проби.

" Взето е по принцип решение на Надзорния съвет на НЗОК - от ноември няма да се заплащат класическите полимеразни PCR проби, ще се заплащат бързите проби по направленията на персоналните лекари, експертите ще им оказват помощ да откриват дали даденият пациент е инфектиран, или не с COVID-19, като ще бъде с елементарни посоки към лабораториите, с които ние имаме контракт. И в случай че се откри, че даденият пациент е действително инфектиран с COVID-19 инфекцията, тогава РЗИ ще пусне същинския PCR тест направлението за в допълнение потвърждаване на резултата ", изясни шефът на НЗОК пред Българска национална телевизия. По думите му към момента не е изчислено какъв брой тъкмо ще костват бързите проби, приблизителната цена е сред 13 и 20 лева според от доставчика и заплащането за работа. До седмица ще бъде ясно какво ще костват на НЗОК.

Според доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, не е редно да има предели, защото който заложи ограничавания, би следвало да знае по какъв начин ще се развие пандемията у нас в бъдеще. Зам.-здравният министър Жени Начева бе декларирала по този мотив, че не вижда проблем с броя на направленията за проби за COVID-19, които ще издават джипитата, защото той ще бъде съгласуван с пациентската листа на общопрактикуващите лекари, също така те ще се заплашат от здравната каса.

 

БЕЗ ЛИМИТИ

По мотив направленията за безвъзмездни проби, които издават РЗИ-тата, преди ден пред РЗИ-Благоевград се образуваха големи опашки от чакащи да получат направление за PCR тест. Такива се издавали от 9 до 10:30 ч., което принуди хората да висят от рано пред районната здравна ревизия. " Три дни очаквам. Положението е трагично. Толкова рано сутринта, на тези температури и да ни обслужват през прозореца ", оплака се жена, представена от БНР.

В сряда - 21 октомври, поради изчерпани предели РЗИ-Благоевград не издаваше сходни документи, като бе обявено, че в идващите дни ще бъдат издавани единствено по 30 сходни посоки на ден. Това предизвика даже омбудсманът Диана Ковачева да написа до здравния министър с рекомендация да се отстранен въпросните предели.

" Това се случва за първи път от два месеца и половина, откогато издаваме. Досега сме издали над 3000 посоки за безвъзмездни PCR тестове. Днес (т.е. на 22-ри октомври - бел.ред.) продължаваме да издаваме и на всички, които дойдат, ще им бъдат издадени такива посоки ", съобщи пред БНР доктор Калоян Калоянов, шеф на РЗИ-Благоевград. Оттам чакат обстановката да се възстановява откакто и персоналните лекари стартират да издават посоки за PCR проучвания. Междувременно здравната ревизия ще упорства за увеличение на направленията, които все още са 100 дневно. " Ще приказвам с сътрудниците от РЗОК да усилят този предел, с цел да не влизаме пък ние в нарушаване, съответният ваучър да не бъде обезщетен пък от РЗОК към съответната лаборатория, има подобен проблем в случай че се надвиши лимитът ", съобщи Калоянов.

В-к " Сега " попита здравното министерство дали има дневни, или пък месечни предели за издаваните от РЗИ-тата в страната посоки за безвъзмездни проби, както и каква е повода за тях. Оттам дадоха отговор, че Министерство на здравеопазването не дефинира предели и в никакъв случай не го е предписание. " Министерството дава средства по бюджетите на всички районни здравни инспекции (в това число и РЗИ Благоевград) за обезпечаването на PCR тестванията, нужни за ориентирания здравен надзор. При привършване на средствата Министерство на здравеопазването постоянно дава нужния спомагателен финансов запас ", обявиха оттова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР