Личните лекари и специалистите от извънболничната медицинска помощ да издават

...
Личните лекари и специалистите от извънболничната медицинска помощ да издават
Коментари Харесай

От МЗ обсъждат личните лекари да дават направелние за антигенен тест за COVID-19

Личните лекари и експертите от извънболничната здравна помощ да издават посоки за бърз антигенен тест за COVID-19, оферират от Министерството на здравеопазването.

От ведомството на Асена Сербезова разгласиха за публично разискване план на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК .

Предложението на министерството е бързите антигенни проби за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните проучвания, заплащани от бюджета на НЗОК. Антигенни проби ще могат да бъдат осъществявани след ориентиране от доктор от първичната или профилираната извънболнична здравна помощ .
 Скритите Коронавирус случаи у нас може да надвишават 15 000 още този месец
Скритите Коронавирус случаи у нас може да надвишават 15 000 още този месец

Към момента болните са най-малко 7 пъти повече от формалната статистика

С смяната се цели възстановяване на качеството и навременността на здравната помощ за пациентите и разширение на дейностите за ранно разкриване на зараза с ковид . Ранното доказване на съществуваща зараза у инфектираните лица и последващите ограничения за тяхното карантиниране или изолираност би довело до доста закъснение на разпространяването на COVID-19.

Необходимите финансови средства за използване на препоръчаните от Министерство на здравеопазването промени са в границите на бюджета на НЗОК за съответната година .
 Над 1300 са новите случаи на COVID-19
Над 1300 са новите случаи на COVID-19

Положителни са 17,8% от направените проби

Към момента пациентите могат да получават направление за PCR проучване за съществуването на коронавирусна зараза единствено след консултация от доктор експерт, а не от общопрактикуващ доктор (ОПЛ). С смяната се планува бързият антигенен тест за разкриване на ковид да бъде назначаван от ОПЛ или доктор експерт от извънболничната помощ, което доста ще улесни пациентите и ще разшири опциите за осъществяване на проучвания за ранно разкриване на зараза с ковид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР