Личните данни и телефонните номера на 533 милиона потребители на

...
Личните данни и телефонните номера на 533 милиона потребители на
Коментари Харесай

Изтекоха данните на 533 млн. фейсбук профили – проверете дали сте в списъка

Личните данни и телефонните номера на 533 милиона консуматори на Фейсбук от 106 страни са били предоставени за свободен достъп в интернет. Потребител в хакерски конгрес на ниско равнище е разгласил гратис телефонните номера и персоналните данни, осведоми " Бизнес инсайдър ".

По този метод информацията е била налична за " всеки, който има съществени умения за работа с данни ", разяснява изданието. Според разбора му близо 70 милиона консуматори са най-силно ощетени. В мрежата са открити цялостните данни на повече от 32 милиона консуматори от Съединените щати, над 28 милиона от Саудитска Арабия и съвсем 10 милиона консуматори от Русия.

Това включва цялостните имена, посетените местоположения, датите на раждане и друга сензитивна информация.

От " Бизнес инсайдър " са прегледали извадка от изтеклите данни и са ревизирали част от тях, като са съпоставили телефонните номера на известни потребители с идентификационните номера, изброени в набора от данни. Те също по този начин са ревизирали данните посредством тестване на имейл адреси от " изтеклите " във функционалността за възобновяване на паролата, която може да се употребява за отчасти откриване на телефонния номер на потребителя.

Изтеклите данни могат да дават скъпа информация на киберпрестъпниците, които употребяват персонална информация на хората, с цел да се показват за тях или да ги прилъжат да предадат идентификационните данни за логване съгласно Алон Гал, механически шеф на компанията за разузнаване в региона на киберпрестъпността Hudson Rock.

Един потребител пък е обърнал внимание на приключването на данни на самия Марк Зукърбърг.

В профила си в  той разгласява екранна фотография от форума, която съдържа персоналните данни на създателя на Facebook, съобщава американският вестник The New York Post.

Според Алон Гал от позиция на сигурността Facebook няма много какво да направи, с цел да помогне на потребителите, наранени от приключването, защото техните данни към този момент са навън, само че прибавя, че платформата може да уведомява потребителите, с цел да бъдат по-бдителни за вероятни фишинг схеми или измами с потребление на персоналните им данни.

" Лицата, които се записват в реномирана компания като Фейсбук, им се доверяват със своите данни и Фейсбук би трябвало да се отнася с данните с извънредно почитание ", отбелязва Гал и добавя: " За потребителите, чиято персонална информация е изтекла, това е голямо нарушаване на доверието. "

Всеки може самичък да ревизира дали имейлът му е бил оповестен някъде.

Това може да стане посредством сайта haveibeenpwned, като не е нужно по-късно да следвате препоръките им, включващи съответен програмен продукт, а сами да промените паролата си с нова, по-силна и неповторима единствено за съответната платформа. Поредното " приключване " на данни може да бъде урок за всички ни да престанем да използваме една универсална ключова дума за всичко, което използваме онлайн. 

Засега формалната позиция на Facebook е, че изтеклите данни са " остарели " и са от предходното обявено приключване на информация през 2019 г. Ирландската комисия за отбрана на данните заяви, че ще работи със обществената платформа, с цел да се убеди, че казусът е тъкмо подобен. Регулаторът играе значима роля при подобни следствия, защото европейската централа на Facebook е основана точно в Дъблин, Ирландия.

 
Facebook пуска Инстаграм за деца под 13 години
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР