Левурда или див чесън можете да видите из сенчестите планински

...
Левурда или див чесън можете да видите из сенчестите планински
Коментари Харесай

Здравословни ползи от дивия чесън (левурда)

Левурда или див чесън можете да видите из сенчестите планински региони в България – елементарно се разпознава, защото има присъща миризма на чесън.

Дивият чесън цъфти през месеците от май до юни. В листата и луковицата на растението се съдържа етерично масло, което по състав е сходно на това на чесъна.

Заради красивия си външен тип растението постоянно е определяно като цвете – има продълговати листа, които доста наподобяват на листата на момината сълза. Цветчетата на билката също припомнят на момина сълза, само че постоянно са оприличавани и на блатно кокиче.

Билката е постоянно препоръчвана при проблеми със стомаха – оказва помощ при диария, при липса на вкус, ползва се и при стомашни и чревни катари. Левурдата е ефикасна и против атеросклероза и хипертония, като оказва помощ за недоволствата, които следват от тези положения, като виене на свят или бодърствуване.

 Цъфтяща левурда

Редовното пиянство на отвари от билката усилват амплитудата на сърдечното редуциране и надлежно забавят сърдечния темп. Заради своето бактерицидно деяние левурдата е подобаваща билка за лечение на настинки, грипни положения, бронхит.

Билката може да се пие и при съществуване на глисти. Освен левурда и див чесън, билката има още няколко имена – горски чесън, сибирски лук, мечи лук и други

На доста места в страната билката е по-позната като мечи лук, а като причина за това се сочи поверието, че мечките го ядат след зимния си сън, тъй като посредством него пречистват стомаха, червата и кръвта си.

 Чай от левурда

Дивият чесън се употребява освен за лекуване на здравословни неразположения. Познат е добре и в кулинарията – постоянно се прибавя ситно нарязан към салати, супи.

Особено подхожда на картофена салата. Според кулинари, дивият чесън може да се употребява във всички ястия, в които нормално се прибавя магданоз.

Не се предлага единствено при хора, които страдат от язва или гастрит.

В националната медицина сок от листата на билката се употребяват и за мъчно зарастващи рани – изключително сполучлив е при гнойни рани.

Тъй като сокът на дивия чесън е извънредно богат на витамини, постоянно се предлага като укрепващо средство. Екстракт от билката има положително деяние и против оловно отравяне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР