Левски определено изтегли най-тежкият жребий във втория предварителен кръг на

...
Левски определено изтегли най-тежкият жребий във втория предварителен кръг на
Коментари Харесай

Иван Савидис - Спасителят на ПАОК

Левски несъмнено изтегли най-тежкият чоп във втория прелиминарен кръг на Лига на конференциите. „ Сините” съумяха да вземат задатък от два чисти гола против гръцкия гранд ПАОК, само че през днешния ден ги чака извънредно тежък реванш на „ Тумба”. „ Двуглавите орли” са четвъртфиналист в шампионата от миналогодишното му издание, заради което са подготвени на всичко, с цел да преодолеят тима на Станимир Стоилов.

ПАОК е извънредно умел турнирен войник. От 2010 година насам гърците имат 8 влизания в групите на Лига Европа и едно в тези на Лига на конференциите. За този интервал фанатичните почитатели на отбора се любуваха на над 100 европейски вечери.

Основна заслуга за възхода на „ двуглавите орли” през последните 10 години има притежателят Иван Савидис. Той се издига с помощта на тютюневия бизнес, само че огромната му пристрастеност е футболът. Руският олигарх застава отпред на клуба от Солун през 2012 година, когато клубът е изправен пред банкрут. 63-годишният предприемач съумяха да трансформира тима в един от най-хубавите на Балканите. Върхът е през 2019 година, когато ПАОК съумява да се пребори с Олимпиакос и става първенец на Гърция след 34 години очакване. Титлата е извоювана без нито един изгубен мач. Най-големият му идеал са групите на Шампионската лига, които все още убягват на тима му.

За Иван Савидис в Солун неприятна дума не се чува. Той е най-големият самостоятелен вложител в града. Той е притежател на най-лукозния хотел в града Македония палас. Освен това държи някои медии, както и компания за безалкохолни питиета „ Суроти”. В момента той управлява и 71.8% от пристанището в града. Инвестирал е над половин милиард евро в курорта Порто Карас на Халкидики. А е почнал от най-долу - бил е най-обикновен служащ в Ростов, преди да стане бизнесмен и след това притежател на мажоритарните дялове на цигарената фабрика "Донской табак ", която трансформира в най-голямото дружество за произвеждане на цигари в тогавашния Съветски съюз. Роден в грузинското селце Санта, той съумява да се издигне посредством тютюневия бизнес.

Счита се, че Савидис е доста непосредствен другар на Владимир Путин. През 2008 година е награден с медал за „ Заслуги към отечеството”. Една от първите му вложения в Гърция, откакто придобива ПАОК, е покупката на цигарената фабрика „ СЕКАП”. През 2018 година я продава на японци дружно с „ Донской Табак” за 1.6 милиарда $. Счита се, че някогашният министър председател Алексис Ципрас е измежду най-близките до Савидис и не един път му е правил услуги, свързани със „ СЕКАП”.

През 2015 година Савидис заплаща всички отговорности на ПАОК към страната. Сумата е внушителна – 10.8 млн. евро. При излизането си от постройката на данъчните съветският олигарх споделя пред медиите: „ Изпих една чаша чай, която ми струваше 10.8 млн. евро”.

През 2018 година Иван Савидис доби скандална известност по целия свят. По време на домакинския мач с АЕК Атина той нахлува на терена и заплашва с револвер основния рефер на мача, който преди този момент анулира и гол на „ двуглавите орли”. Босът получава възбрана да посещава мачове на своя тим от локалното състезание в идващите три години поради изцепката си.

В Солун обаче от дълго време са му дали прошка постъпката. „ Не бихме могли да си представим какво щяхме да сме без него”, споделя Йоанис Димогианис, отговорник по строеца на новия стадион на ПАОК. „ ПАОК е доста значим за града. С него и с почитателите му зад тила доста неща стават по-лесно ", декларира един представител на Търговската камара в Солун. Гръцките медии пък дефинират Савидис като „ Руския цар на Солун”.

Любопитен факт е, че през 2019 година измежду разновидностите за нов треньор на „ двуглавите орли” беше и Станимир Стоилов. „ Имаше някакви диалози на равнище сътрудници с хора от ПАОК, само че нямаше конкретика. По принцип съм споделил на моите сътрудници да приказваме чак, когато има някакво извънредно решение, нещо черно на бяло. Така че не мога да дам някакви детайлности а това какъв брой съществено е било всичко”, показа Мъри в изявление, поместено в програмката за първата среща с гърците.

В ПАОК на Иван Савидис въпреки всичко имаше българско наличие. През сезон 2015/16 част от тима е Димитър Бербатов. В 20 мача за отбора вкарва 5 гола.

Виктор Вутов и Симеон Божинов, пратеници на Gong.bg в Солун
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР