Левски безспорно се намира в много по-добра изходна позиция преди

...
Левски безспорно се намира в много по-добра изходна позиция преди
Коментари Харесай

ЦСКА с 8 купи повече от Левски

Левски несъмнено се намира в доста по-добра изходна позиция преди идния в края на седмицата край за Купата на България против ЦСКА.

Историята обаче постоянно ни е напомняла, че борбите за златните медали имат личен темп и заряд, както и че моментното положение не от огромно значение. В такива моменти от огромна значимост е опитът на отборите в сходни огромни мачове, а той несъмнено е на страната на армейците. Футболистите, водени от Алън Пардю, могат да се похвалят с общо 17 златни медала от национални съревнования против 9 за сините. Любопитно е обаче, че рекордьор по извоювани титли е точно футболист на Левски - вратарят Николай Михайлов с 3 купи, като в това време той не е играл в нито един от четирите финала на своите тимове.

С най-вече златни медали (2) в състава на ЦСКА пък са Густаво Бусато и Георги Йомов. Първият трофей в кариерата на вратаря е Купата на Североизтока в Бразилия, извоювана през 2018-а със Сампайо Корея. Въпреки че пази в няколко срещи по пътя към финала обаче, той остава отвън групата в двата решаващи дуела за оценката. Съдбата му върна отнетата опция в последните два сезона, когато бе под рамката на ЦСКА във финалите за Купата на България и резервира мрежата си суха. През 2020-а обаче не се оправи с осъществяванията от бялата точка на Локомотив Пловдив и разреши на черно-белите да сграбчен трофея, преди година по-късно да се окичи със златото след успеха с 1:0 над Арда. В борбата с кърджалийци присъединяване взимат още Димитър Евтимов (останал на аварийна скамейка), Юрген Матей, Мено Кох, Тибо Вион, Федерико Варела, Амос Юга и Бисмарк Чарлс (отбелязал победното попадение), за които това към този момент е единствен край в кариерата, както и Георги Йомов, Жеферсон, Брадли Мазику и Иван Турицов. Последните трима бяха на терена и при провалянето след дузпи от Локомотив Пловдив и не са взели участие в други борби за национални титли.

Със стопроцентов актив и повече от едно присъединяване във край пък може да се похвали само Георги Йомов
 Цунами: Радостен съм от първия ми гол за този популярен клуб!
Цунами: Радостен съм от първия ми гол за този популярен клуб!

Ето какво показа

Той се появи от аварийна пейка както при миналогодишната победа против Арда, по този начин и в борбата за златото през сезон 2017/18 сред Славия и Левски. Тогава белите се докопаха героичен до осъществяване на дузпи, а създател на решаващото последно тъкмо осъществяване от бялата точка бе точно крилото на ЦСКА и внук на легендата на сините Тодор Барзов. Със златен орден тогава се окичи и нападателят Калоян Кръстев, който не попадна в групата за дуела, само че взе присъединяване в ранните кръгове на шампионата. Подобна е обстановката и с Карло Мухар, който има във визитката си извоювана Купа на Хърватия с Динамо Загреб за същата акция - 2017/18, макар че гледа финала от трибуните.

С най-престижно присъединяване в борба за народен трофей може да се похвали финландецът Томас Лам, който през сезон 2014/15 започва като титуляр за Цволе в конфликта за Купата на Холандия против Грьонинген. Любопитно е, че измежду титулярите на Цволе е и някогашният състезател на Лудогорец Джоди Лукоки, а под рамката на Грьонинген, който печели с 2:0 - актуалният пазач на орлите Серджио Падт. Лам въпреки всичко има златен орден от конкуренцията, защото 2 сезона по-рано е в разширения състав на АЗ Алкмаар, стигнал до оценката.

Сякаш разумно пък най-възрастният в състава на Левски е и индивидът с най-вече оценки - Николай Михайлов. Капитанът на сините има във визитката си три купи - 2 на България и една на Холандия с Твенте. Вратарят обаче е предопределен да не е под рамката

в борбата за трофеите. С Левски има две оценки - през сезон 2004/05 и 2006/07. И в двата дуела - надлежно 2:1 над ЦСКА и 1:0 след продължения над Литекс, той обаче не е в групата на сините, макар че има мачове в шампионата през тези акции. През 2008/09 към този момент е част от Твенте и гледа по какъв начин отборът му отстъпва във финала с дузпи на Хееренвеен. През 2010/11 е на пейката при триумфа с 3:2 над Аякс. Очертава се той да е на скамейката и в неделя, тъй като за купата Станимир Стоилов залага на 17-годишния Пламен Андреев.

Левият бек Иван Горанов също е носил лентата на Левски. Той има една купа и един изгубен край. През 2012/13 юношата на сините е част от Берое, който бие на финала родния му отбор след осъществяване на дузпи. Горанов има мачове в шампионата, само че не е измежду 18-те в борбата за трофея. През 2017/18 е титуляр за Левски в гореспоменатия злощастен конфликт против Славия. През оня сезон дебюта си за отбора от " Овча купел " прави сегашният халф на сините Филип Кръстев. Той обаче е на трибуните на " Васил Левски ".

Бразилците на " Герена " Цунами и Велтон също са играли финали, въпреки че дойдоха от третодивизионния Ботафого-ПБ. Цунами има Копа Верде през 2019-а, когато е част от Боа. В този шампионат вземат участие отбори от Северна и Западна Бразилия. До 2016-а конкуренцията дава право на присъединяване в Копа Судамерикана. През същата година Велтон - като част от Марсилио Диас, губи финала на сходно издание - Копа Санта Катерина.

С титли зад граница с изключение на Цунами и Михайлов могат да се похвалят още трима от сините - халфовете Георги Миланов и Радослав Цонев, както и нападателят Билал Бари. Миланов е притежател на Купата на Унгария с Фехервар през 2018/19, само че е запаса във финала при триумфа над Хонвед. Ради Цонев е част от два тима на Левски, достигали последната борба за Купата на България - през 2012/13 и 2014/15, когато отборът отстъпва надлежно на Берое и Черно море. Той не е в групата за тези два мача. Има обаче на сметката си Копа Италия Серия С - оценката се разиграва сред отборите от третия ешелон на Апенините. Ради го подвига през сезон 2018/19 като част от Витербесе, с който надделява Монца. Тогава съотборник му е някогашният бранител на Левски Живко Атанасов, който в този момент е част от Черно море. Билал Бари пък е с Купа на Мароко от 2018-а, когато е част от Беркан.

Как ще се промени посочената статистика, следва да разберем в неделя, 15 май. Тогава от 17:00 часа стартира финалът ЦСКА - Левски.

ИГРАЧИТЕ НА ЦСКА В ТУРНИРНИТЕ БИТКИ

ИГРАЧ ФИНАЛИ ТРОФЕИ

Густаво БУСАТО* 3 2

Димитър ЕВТИМОВ 1 1

Юрген МАТЕЙ 1 1

ЖЕФЕРСОН 2 1

Мено КОХ 1 1

Тибо ВИОН 1 1

Брадли МАЗИКУ 2 1

Иван ТУРИЦОВ 2 1

Карло МУХАР* 1 1

Федерико ВАРЕЛА 1 1

Георги ЙОМОВ 2 2

Амос ЮГА 1 1

Томас ЛАМ* 2 1

Бисмарк ЧАРЛС 1 1

Калоян КРЪСТЕВ* 1 1

* Не е взел участие във всички борби за трофеите

ИГРАЧИТЕ НА ЛЕВСКИ В ТУРНИРНИТЕ БИТКИ

ИМЕ ФИНАЛИ ТРОФЕИ

Николай МИХАЙЛОВ* 4 3

Иван ГОРАНОВ* 2 1

Вендерсон ЦУНАМИ 1 1

Георги МИЛАНОВ* 1 1

Радослав ЦОНЕВ* 3 1

Филип КРЪСТЕВ* 1 1

Билал БАРИ 1 1

ВЕЛТОН 1 -

* Не е взел участие във всички борби за трофеите
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР