Левоцентристките сили, в основата на които е италианската Демократическа партия

...
Левоцентристките сили, в основата на които е италианската Демократическа партия
Коментари Харесай

Левоцентристите са победители от първия тур на местните избори в Италия

Левоцентристките сили, в основата на които е италианската Демократическа партия на Енрико Лета, реализираха победа на изборите в Милано и други огромни градове, предадоха международните организации.

Местни избори се организираха в неделя и понеделник в 1192 италиански общини. Те бяха първи избирателен тест за необятната ръководеща коалиция на Марио Драги и по-специално за настройките към главните политически сили в страната.

В Милано на кметските избори победи досегашният властник Джузепе Сала от левоцентристката коалиция. Финалните резултати демонстрират, че той получава близо 58 %. Опонентът му от десноцентристите Лука Бернардо остана на второ място с 32 %.

В Неапол победител е претендентът на левоцентристите Гаетано Манфреди с 63 %, а на второ място остана претендентът на десноцентристите Катело Мареска с 22 %.

В Болоня печели претендентът на левоцентристите Матео Лепоре с 62 %, а претендентът на десноцентристите Фабио Батистини остава с над 29 %.

Най-интересната борба беше за кметския пост на столицата Рим. Там до момента управляваше Вирджиния Раджи, младата представителка на антисистемното Движение 5 звезди, обещаващо да се оправи с управленческите пропуски и неточности на обичайните леви и десни партии. Но наподобява гласоподавателите не считат, че Раджи се е справила със задачата да ръководи добре столицата и на изборите не ѝ гласоподаваха доверие. Тя остана на четвърто и последно място от четирима кандидати, като получи едвам 19,15 %. На първо място излезе претендентът на десноцентристите Енрико Микети, който получи 30,21 %, следван от някогашния министър на стопанската система, претендента на левоцентристите Роберто Гуалтиери, който получи малко над 27 %. На трето място се подреди някогашният левоцентристки министър на индустрията Карло Календа с 19,71 %.

Раджи отхвърли да поддържа който и да е от двамата претенденти за балотажа, който ще е по-късно през месеца. Като градоначалник на Рим тя наследи дългогодишна рецесия с отпадъците, съчетана с проблеми в превоза и тапите по улиците. За пет години Раджи реализира малко прогрес в разрешаването на проблемите.

Наказателен избор против Движение 5 звезди имаше и в северния град Торино. Там до момента управляваше кметица от тази политическа мощ Киара Апендино. Сега на балотаж отиват претендентът на левоцентристите Стефано Ло Русо с 44 % и претендентът на десноцентристите Паоло Дамилано с 39 %. Апендино даже не се кандидатира на този избор.

Вторият тур на изборите ще бъде в средата на месеца.

Изводът от първия тур сподели, че Движение 5 звезди печели в коалиция с Демократическата партия, само че независимо не се показва по този начин добре, както преди три години на парламентарните избори, когато стана първа политическа мощ.

Лидерът на демократите Лета, който е някогашен министър председател, пък завоюва и място в Камарата на депутатите на частични парламентарни избори в Сиена.

В неделя и понеделник се гласуваше и за губернатор на региона Калабрия. Там завоюва десноцентристът Роберто Окиуто, а на второ място остана претендентът на левоцентристите Амалия Чечилия Бруни.

Матео Салвини, водачът на дясната партия Лига, която е част от десноцентристките сили, явили се на този избор, призна, че са били позволени неточности от страна на десницата, които са намерили израз в резултатите от първия тур на изборите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР