Летищата в София, Бургас и Варна отчитат невиждани до момента

...
Летищата в София, Бургас и Варна отчитат невиждани до момента
Коментари Харесай

Летищата в София, Бургас и Варна отбелязват невиждан спад на трафика

Летищата в София, Бургас и Варна регистрират невиждани досега спадове на полетите това лято поради рецесията с ковид, оповестява уеб сайтът TravelNews, като цитира данни на Директива за птиците „ Ръководство на въздушното придвижване “.

Най-голям срив през август регистрира Летище Бургас - 310%. Посрещнати са едвам 972 самолета при над 3900 през август предходната година. Отливът е главно при чартърите за най-големия ни морски курорт – Слънчев бряг. През този сезон напълно ги няма английските, съветските и скандинавските туристи. От Германия също идват дребни групи. Над 70% от хотелите в курорта не отвориха.

Другото летище на Черноморието – Варна, се регистрира по-малък спад от 120% досега, демонстрират данните на РВД. Осъществени са 950 полета, а за същия интервал на предходната година са 2070. " Златни пясъци ", " Свети Константин и Елена "  и " Албена " съумяха да привлекат все отново немски туристи, само че при започване на август Северното Черноморие попадна в аления лист на Германия с рисковите за ковид дестинации. 

По този мотив България изиска и получи преди седмица утвърждение от Европейската комисия за краткотрайна държавна помощ за подкрепяне на двете морски летища в размер на 4.4 милиона евро. Тя ще бъде под формата на отсрочване на заплащането на концесионните такси, дължими от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт - дружеството, ръководещо двете летища. Така концесионерът ще може да се справи с дефицита на ликвидни средства. Отсрочването на заплащането на концесинните такси ще важи за период от една година. 

На Летище София към този момент спадът в трафика е около 65%. До 23 август е обслужило 2604 полета, до момента в който за същия интервал през 2019 година – 4292 самолета. Намалението идва поради свиването на постоянните линии на много самолетни компании до столицата и неналичието на чартъри. През тази година огромен брой българи от чужбина не се прибраха за летния сезон, разясниха от туристическия бранш.

Ситуацията с понижения трафик е сходна и за предходния месец юли. За целия летен сезон от юни до момента спадът в полетите на Летище Бургас е с 83%, на Летище Варна е с 64%, а на Летище София с 45%, отчитат още от РВД.

Авиокомпаниите чакат спадът в полетите в Европа да продължи и през есента и зимата. Раздвижване може да се чака към коледните и новогодишни празници, само че все пак ще е на 70% от трафика отпреди коронакризата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР