Летиш с Луфтханза от Франкфурт до московското летище Домодедово. Там

...
Летиш с Луфтханза от Франкфурт до московското летище Домодедово. Там
Коментари Харесай

Бърза ваксина в Москва за чужденци. Вярно ли е?

Летиш с Луфтханза от Франкфурт до московското летище Домодедово. Там те имунизират със " Спутник V " в специфичния първокачествен " Корона-салон " и със идващия полет се прибираш назад вкъщи. И всичко това против начална цена от 1000 евро. На пръв взор звучи като положително решение, с цел да се избегне дългото очакване за ваксина в Германия - най-малко за тези, които биха могли да си го разрешат. За тази опция осведоми преди броени дни уеб сайтът intellinews - икономическо издание, чиито създатели са самостоятелни публицисти и което всекидневно изпъква с добра осведоменост. В публикацията му се твърди още, че Луфтханза водела договаряния с съветското външно министерство. А за притежателя на летището в Домодедово - един съветски предприемач - се споделя, че бил вложил в концепцията за услуга в областта на медицинския туризъм. И по-конкретно - имунизация против ковид. Планът обаче трябвало първо да бъде утвърден от Кремъл.

Вярно ли е всичко това?

От немската обществено-правна телевизия АРД насочиха питане по въпроса до Луфтханза. От самолетната компания дадоха отговор по следния метод: " В момента на летище Домодедово в Москва няма сходен салон на Луфтханза и не планираме да откриваме там имунизационен център ". Все отново самолетната компания обръща внимание на обстоятелството, че на терминала за идващи на летището в Домодедово има общ имунизационен център, обслужващ единствено чиновници на летището, съветски жители и чужденци с право на престой в Русия. Остава въпросът дали е допустимо човек да реши без да пита да лети до Москва, с цел да се имунизира. Според редица информации, в Москва било доста елементарно да се ваксинираш със " Спутник V " - това било допустимо освен в клиниките и имунизационните центрове, само че и в операта, както и в универсалния магазин ГУМ на Червения площад, където имунизираните получавали дори и по един сладолед за премия.

Външното министерство на Германия акцентира на своя уебсайт, че съществуват съществени ограничавания за пътуващите до Руската федерация, само че прибавя, че важат изключения за лицата, които идват за да употребяват съветски медицински услуги. От АРД насочиха документално питане до съветското посолство в Германия дали имунизациите против ковид спадат към тази категория медицински услуги. Отговорът обаче пристигна едвам след публикуването на публикацията на уеб страницата на малкия екран и бе прибавен в нея след това. В него съветското посолство посочва изключенията, при които се издават визи за Руската федерация, само че акцентира: " Тези изключения не важат за задгранични жители и хора без поданство, които желаят да влязат в Русия за имунизация ".

Какво споделят чужденците в Русия?

Междувременно задгранични жители с позволение за престой или работна виза за Русия описват разнообразни неща за резервирането на час за имунизация и представянето на персоналните документи - най-много заради това, че разпоредбите бяха изменени преди няколко дни. Според известия на чужденци в обществените медии, към този момент не е допустимо да се ваксинираш в ГУМ, както и в държавните клиники, даже и да имаш позволение за престой и работна виза в паспорта. Това било допустимо единствено в частни клиники, само че и там към този момент не било напълно несъмнено. Който въпреки всичко се добере до опция за имунизация, по предписание заплаща не за самата ваксина, а за предварителния медицински обзор. Цените варирали сред 70 и 100 евро общо за двете дози, като втората се поставяла най-рано на 21-ия ден след първата, а в интервала сред тях не бивало да се употребява алкохол.

Много имунизирани описват, че след имунизацията са имали леки грипоподобни признаци за ден-два, други обаче не усетили никакви неподходящи резултати. Неясно е към момента дали документите за имунизация, издавани от съветските клиники, на които няма QR- код, ще бъдат признавани като имунизационен паспорт при интернационалните пътувания. Дори и в случай че отпаднат рестриктивните мерки за пътешестване до Русия, опитът за имунизация там си остава нестабилно, мъчно, а и скъпо начинание. Човек ще би трябвало да остане в Русия минимум 3 седмици или пък да лети повторно до Москва. Луфтханза предлага полети до Домодедово на всеки два дни, като най-евтините билети за отиване и връщане костват 500 евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР