Лесно ли е да се сдобиеш с диазотен оксид, или

...
Лесно ли е да се сдобиеш с диазотен оксид, или
Коментари Харесай

Специалисти: Райският газ предизивква тахикардия и високо кръвно налягане

Лесно ли е да се сдобиеш с диазотен оксид, или така наречен божествен газ, какъв брой рисков може да бъде той и би трябвало ли да бъде законово неразрешен. Тези тематики разясняват в студиото на психиатърът доктор Веселин Герев, анестезиологът доктор Сибила Маринова, както и зам.-министърът на стопанската система Димитър Маргаритов.

Д-р Маринова изясни, че газът в действителност е анестетик, а по време на използването му от квалифицирани лекари, кръвното налягане и сатурацията на пациента се наблюдават непрекъснато.

Нерегламентираната му приложимост е рискова, предизвести анестезиологът.

„ Има резултат върху съвсем всички органи и системи на човешкото тяло. Може да провокира тахикардия и повишение на кръвното налягане, може да предизвика аритмия, може да провокира меланхолия на миокарда, учестено дишане. При нас, в анестезиологията, райският газ се подава в несъмнено съответствие с О2 и когато пациентът се извежда от упойка му се дава да диша 100% кислород”, изясни доктор Маринова.

По думите ѝ през последните месеци е имало 3 случая на деца сред 14 и 18 години, които са изпаднали в кома след приложимост на алкохол и божествен газ. Лекарката добави, че от 10 години в болничното заведение, в която работи, не употребяват диазотния оксид, откакто неин сътрудник умрял в резултат на работата с него.

Според психиатъра доктор Веселин Герев тематиката е преекспонирана, що се отнася до психологичните повреди, които могат да се случат. По думите му той въздейства най-много на допамина в организма ни – по тази причина и усещаме при използването му възприятие на задоволеност.

Покачвал и равнището на серотонина, по тази причина поражда смях у потребителите.

Психиатърът твърди, че комбинирането на газа с алкохол и разнообразни типове опиати поражда по-сериозните опасности за здравето. „ Според мен възбраната на това вещество ще докара до по-голям интерес към него, всички ще желаят да опитат и това ще ускори консумацията”, твърди доктор Герев.

„ В древен смисъл несъмнено има поговорка, която сочи, че неразрешеният плод в по-сладък, само че в институционален смисъл това би довело до неналичието и отпадането на всички забрани в законодателството”, сподели в отговор Димитър Маргаритов като добави, че това е парадокс и от правна, и от социална позиция.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР