Лесно е да се предположи, че в района, облъчен от

...
Лесно е да се предположи, че в района, облъчен от
Коментари Харесай

Жабите от Чернобил са открили начин да оцелеят след ядрената катастрофа

Лесно е да се допусна, че в региона, облъчен от нуклеарната злополука в Чернобил през 1986 година, са останали малко живи същества. Въпреки това някои типове са се приспособили - в това число източните дървесни жаби. Как са съумели да го създадат? Изследователите считат, че ключът е в бързата промяна на цвета на кожата им.

Източните дървесни жаби (Hyla orientalis) нормално са яркозелени, само че през 2016 година екип от откриватели, работещи в Чернобил, се натъква на няколко жаби с черна кожа. По-късно те се завръщат, с цел да проучат популацията в елементи, като прекарват три години в проучване на над 200 мъжки жаби, уловени от водоеми от и отвън зоната на изключване на Чернобил в Северна Украйна.

Екипът открива, че жабите, открити в зоната на повредата, " имат удивително по-тъмна гръбначна багра на кожата, в сравнение с жабите от зоната отвън нея ". Защо кожата им е по-тъмна? За да се предпазят от радиацията, допускат откривателите.

Жабите с по-тъмна кожа имат повече от група пигменти, наречени меланин; повече меланин може да докара до по-тъмна кожа и коса, само че също по този начин може да защищити от радиация, в това число йонизиращата, открита в Чернобил.

" Известно е, че тъмното оцветяване защищава от разнообразни източници на радиация посредством обезвреждане на свободните радикали и понижаване на увреждането на ДНК, и по-специално пигментацията с меланин е препоръчана като буферен механизъм против йонизираща радиация ", пишат учените в своето проучване. 

Цветът на кожата на жабите е бил най-тъмен в регионите, които са били най-близо до гърмежа и където радиацията е била висока по време на бедствието - сегашните равнища на радиация наподобява не са оказали въздействие. Това, допуска екипът, значи, че " високите равнища на йонизираща радиация, евентуално по време на повредата, може да са били определени за по-тъмна багра при жабите от Чернобилското дере ".

Chernobyl Frogs Have Changed Color, And It Could Be What’s Helped Them Survive
— IFLScience (@IFLScience)
С други думи, това е бърза еволюция в деяние. По това време жабите с по-малко меланин биха били по-уязвими към увреждащите ДНК резултати на радиацията, което евентуално би ги умъртвило на по-ранна възраст - може би даже преди да могат да се развъждат. От друга страна, жабите с по-тъмна кожа е било по-вероятно да оцелеят и да основат доста сладки жабешки бебета с помощта на защитния си меланин; тази линия е щяла да бъде предадена на потомството им.

Женските източни дървесни жаби стартират да се развъждат, когато са на към 2-3 години. От злополуката в Чернобил са минали съвсем 40 години, което се равнява на към 10 до 15 генерации жаби по време на проучването. Така че, когато споделяме, че този постепенен развой е бил бърз, в действителност имаме поради бърз.

Изследователите се надяват, че бъдещите изследвания ще оказват помощ да се разгадаят генетичните механизми, които стоят зад по-тъмната багра на жабите от Чернобилското дере, както и да се открият други вероятни последствия от дълготрайното излагане на дивите животни на йонизираща радиация.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР