Лекарства от насекоми – възможно ли е? В продължение на

...
Лекарства от насекоми – възможно ли е? В продължение на
Коментари Харесай

Лекарства от насекоми – възможно ли е?

Лекарства от инсекти – допустимо ли е? В продължение на хиляди години хората са употребявали отрови и други химикали, създадени от инсекти, за медикаменти. Днес учените са изолирали избрани гени и са употребявали нови техники за генетична трансформация, с цел да трансфорат тези химикали в животоспасяващи медикаменти.

Днес човечеството разполага с хиляди медикаменти. Всичко това е вследствие на изобретателността на учените в проучването и създаването на лекарства за лекуване на заболявания. Във всеки случай  този развой е комплициран и изисква големи вложения и десетилетия време.

В последно време антибиотичната устойчивост съставлява все по сериозен проблем за здравето на хората. През годините разнообразни варианти бактерии се приспособяват към медикаментите, които нормално са работили ефикасно до избран миг. Наречени супербактерии, тези нови варианти не престават да се развъждат и да предизвикват инфекции, макар лекуването с няколко разнообразни антибиотици. Все по-често се случва нито един антибиотик да не подейства.

Необходимо е ново решение, както и нова посока в проучванията и намирането на нови медикаменти и лекувания. Вярвате или не, буболечките са една от тези благоприятни условия!

Защо инсекти?

Всичко се свежда до техния метод на живот. Популацията им в света се прави оценка на 10 квинтилиона (10 с цели осемнадесет нули!). Насекомите са едни от най-разнообразните същества на планетата, които живеят в огромно многообразие от среди- от домашните кухни до най-мръсните и тъмни елементи на канализацията. Да вземем да вземем за пример торните бръмбари. Тези същества обичат да се разхождат и да ядат изпражнения, които навиват на топки!

Насекомите са съвършено приспособени да оцеляват. Те избират своето местообитание и са привикнали да се изправят пред тежките провокации. Един от проблемите, с които се сблъскват, са непрекъснатите офанзиви на микроби, които нормално свързваме с доста мръсна среда. Освен това познаваме доста инсекти, които обичат да назовават ​​мръсната среда собствен дом.

Насекомите са създали ефикасна защитна система за битка с тези атакуващи микроби: антимикробни пептиди, протеинови молекули, които са токсични за микробите.

Всяка среда има свои лични неповторими болестотворни микроби. Виждаме, че бръмбарите са доста устойчиви на тях. Те сами основават антидот за заличаване на тези микроби. Броят на тези защитни молекули, които можем да съберем, е голям.

Използването на инсекти или техни артикули като лечебни средства не е нова идея. Всъщност това е правено от антични времена.

Един от образците е потреблението на ларви на мухи . От Средновековието се оповестява за използването им за лекуване на рани като антисептик.

Ларвите се слагат върху раната, където отделят антибактериални съединения, които убиват или изяждат бактериите. В допълнение, те също създават ензими, които могат да разграждат мъртвата тъкан, предотвратявайки по-нататъшна зараза. Тези ензими също по този начин задействат нашите кожни протеини, с цел да ускорят заздравяването на рани.

Любопитен факт е, че по време на Кримската война ларвите на мухите от семейство Calliphoridae се употребяват интензивно от хирурга Николай Пирогов. 

Всички знаем какъв брой значими са пчелите за нашето оцеляване и бъдещето на планетата. Освен че опрашват цветята и поддържат деликатния баланс на екосистемата, те ни радват и със сладостен мед.

Медът от древността се употребява за попречване на инфекции, защото има антимикробни свойства. Освен това форсира заздравяването на рани.

В античен Египет и Китай пчелната отрова е била употребена за понижаване на болката и възпалението при пациенти с артрит. Пчелната отрова е безцветна течност, която излиза от жилото. Отровата е помогнала за понижаване на болките в ставите при хората, защото има противовъзпалителни свойства. Заедно с пчелната отрова, отровата на мравки също оказва помощ за понижаване на болката и отока.

Термалните чудеса на Нова Зеландия

Бръмбарите създават съединяване, наречено кантаридин, което може да бъде потребно за бъдещите медицински разработки на медикаменти. Мъжките бръмбари създават токсина кантаридин, с цел да се предпазят от хищници.
Телата на мъртви бръмбари са били употребявани в обичайна китайска и виетнамска медицина за лекуване на рак и кожни болести. По-интересна е била използването им в европейската и африканската медицина, където в действителност е била употребена като афродизиак!

Вече имаме визия по какъв начин са били употребявани насекомите преди появяването на актуалните технологии. В днешно време има планове, чиято цел е да се проучат молекулярните свойства на съединенията, създадени от инсекти, с цел да се схванат по-добре техните резултати.

Основните проучвания са фокусирани и върху лечебното средство, наречено алоферони. Според последните изследвания алофероните  са част от цитокиноподобни пептиди на имунната система на насекомите, които могат характерно да поправят механизмите на антивирусния и противотуморния имунитет при хора и други бозйници. Тези субстанции се създават даже от най-простите инсекти като плодови мухи.

Изследванията са ориентирани освен към лекуването на комплицирани болести, като рак или автоимунни болести.

Всичко това може да помогне при други по-леки болести, а и в козметиката. Например едно изследване откри, че потреблението на 90% разтвор на мед във вода и използването му върху скалпа оказва помощ за понижаване на сърбежа на скалпа.

Възможно е насекомите да допринесат за намирането на основно лекарство в бъдеще.

Лекарства от инсекти – допустимо ли е?

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР