Лекарският съюз иска оставките на шефа на здравната каса и

...
Лекарският съюз иска оставките на шефа на здравната каса и
Коментари Харесай

Клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 8%, БЛС иска оставки

Лекарският съюз желае оставките на шефа на здравната каса и ръководителя на Надзорния съвет на фонда. Съсловието е недоволно от решението на Надзора за нарастване на цените на клиничните пътеки с 8% от 1-ви септември тази година. Медиците обявиха, че няма да договарят със настоящето управление на касата и заплашиха с митинги.

На 17-ти октомври управленията на лекарския съюз и здравната каса се срещнали със здравния министър и се разбрали, че цените на клиничните пътеки може да се усилят с сред 12 и 20 %. Вчера Надзорният съвет на касата е решил цените на клиничните пътеки да бъдат увеличени с 8% със задна дата от първи септември.

" Спокойно ще може и идващият бюджет да поеме това нарастване. Увеличиха се и с 18% медикодиагностичните действия ", съобщи служебният заместник-министър на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

" Решението на Надзорния съвет е 8%. Подписваш или както се споделя - " ядеш в този момент или гориш ". Ние не сме реализатори на решенията на Надзорния съвет ", изясни доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС.

От лекарския съюз настояват, че касата не е дала отговор на предложенията им за нарастване на цените на клиничните пътеки.

" Няма договаряния сега, а има реплика на договаряния. Има административно командно отношение от страна на управление на касата с прекачване на отговорност сред ръководителя и шефа и ние на практика не знаем към кого да се обърнем ", акцентира доктор Маджаров.

" Ако едната страна желае 30%, само че бюджетът разрешава 11%, какви договаряния би могло да има ", попита заместник-министърът на опазването на здравето.

От съсловната организация на лекарите обявиха, че излизат от договарянията за идващия Национален рамков контракт.

" Настояваме за оставката на професор Салчев и лекар Александър Златанов ", съобщи ръководителят на БЛС.

" А защо ", попита самият Златанов.

" Рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от Народно събрание, за здраве. Бламиране и саботиране на преговорния развой с подражаване на подобен ", безапелационен беше в отговора си Маджаров.

" Може ли да ми изиска някои оставката за това, че на първи етаж някои не отваря, или не затваря. Какво общо има с мен бюджета. Не е мой ", означи заместник-министърът на опазването на здравето.

Управителят на здравната каса отхвърли коментар. А от лекарския съ`з обявиха,ч е не е изключено медиците да излязат на митинг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР