Лекари съобщиха за първия известен на човечеството случай на жена,

...
Лекари съобщиха за първия известен на човечеството случай на жена,
Коментари Харесай

Жена уринира алкохол заради особено медицинско състояние

Лекари оповестиха за първия прочут на човечеството случай на жена, която уринира алкохол – невиждано до момента положение, което на процедура е трансформирало пикочния ѝ мехур в мини пивоварна.

Случаят е разказан в Annals of Internal Medicine. Лекарите от Презвитерианската болница към Питсбъргския университет се натъкват на негол, откакто вземат решение да прегледат 61-годишна жена, нуждаеща се от трансплантация на черен дроб. Тя е страдала от цироза на черния дроб и диабет – болести, които постоянно се асоциират с алкохолизъм и несъразмерна приложимост на алкохол.

Тя обаче е твърдяла, че съвсем не е докосвала алкохол. Разбира се, в началото лекарите са скептични, защото тестванията на урината ѝ непрекъснато демонстрират позитивни стойности. Доста от медиците ѝ предлагат да потърси лекуване на своята „ взаимозависимост “, само че тя продължава да упорства, че не е консумирала безусловно никакъв алкохол.

Впоследствие лекарите виждат, че тестванията на урината не демонстрират съществуването на субстанциите етил глюкуронид и етил сулфат. Те се образуват при разграждането на алкохол (етанол). Освен това и кръвните ѝ проби са негативни за етанол. Това значи, че в кръвта ѝ няма никакъв алкохол. Самата жена твърди, че не се усеща пияна.

Всичко това кара лекарите да проучват урината ѝ по-внимателно. Така откриват, че пикочният ѝ мехур е безусловно колонизиран от щама Candida glabrata - тип хаплоидна квас от рода Candida, прочут по-рано като Torulopsis glabrata. Тя кардинално е част от естествената човешка флора и е тясно обвързвана със Saccharomyces cerevisiae – едни от най-важните дрожди в човешката история (те се употребяват в пивоварството и винопроизводството).

След като взимат проба от Candida glabrata и я слагат в ястие на Петри под характерни условия, тя ферментира. Оказва се, че пикочният мехур на дамата се е трансформирал в самобитна мини пивоварна.

За да си извършите алкохол (без значение дали става за бира или нещо по-твърдо), вие се нуждаете от вода и захар, комбинирани с мая и отсъствието на О2. Анаеробните условия (без кислород) водят до ферментацията на захарите и превръщането им в етанол и въглероден диоксид. Урината на дамата е съдържала захар, защото тя не е направлявала задоволително ефикасно своя диабет. Като прибавим към това и маята, колонизирала мехура ѝ, получаваме идеалните условия за ферментация и произвеждане на алкохол.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР