Лекари от УМБАЛ-Бургас успяха да възстановят напълно зрението на 70-годишен

...
Лекари от УМБАЛ-Бургас успяха да възстановят напълно зрението на 70-годишен
Коментари Харесай

Човек върна зрението си на 100% след иновативна операция в УМБАЛ-Бургас

Лекари от УМБАЛ-Бургас съумяха да възстановят изцяло зрението на 70-годишен пациент, който страдал от катаракта и астигматизъм. Мъжът се прибирал у дома още същият ден. Преди интервенцията зрението му е било повредено с 60%. Подобна намеса минава и 59-годишна жена. При нея е оперирано едното око, следва и второто.

„ Интересното в този случай е, че за първи път използвахме характерен имплант - изкуствена леща, която се слага в окото и е способна както да обезпечи положително зрение наоколо и далеко, по този начин и да поправя астигматизма. Поставихме две такива лещи, изчислени тъкмо съгласно пациентите “, изясни доктор Румен Мутавчиев, шеф Очно поделение в УМБАЛ Бургас, който е направил операцията.

Процедурата за унищожаване на перде продължава към 10 минути. Използва се локална анестезия, по-късно естествената леща се отстранява от окото с ултразвук. На нейно място се слага изкуствена, която пази от нездравословната синя светлина и UV лъчите. Здравната каса не заплаща изкуствените лещи.

Първите признаци на болестта са замъгленото виждане, липса на контрастност сред цветовете и заслепяващо влияние на слънчевата светлина. Очите могат да стартират и да сълзят, допустимо е да се появи и двойно виждане.

Теодора Динева
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР