Легендата на Бразилия и световния футбол Марио Загало почина на

...
Легендата на Бразилия и световния футбол Марио Загало почина на
Коментари Харесай

Почина футболната легенда Марио Загало

Легендата на Бразилия и международния футбол Марио Загало умря на 92 години, оповестиха от фамилията му. 

Той е първият, ставал международен първенец като футболист и като треньор. Загало печели два пъти купата като състезател през 1958 и 1962 година, а през 1970 година е селекционер на бразилския народен тим, считан от мнозина за най-хубавия в историята на футбола. 

Легендата има директно присъединяване и за четвъртата международна купа на " селесао ", като през 1994 година беше помощник-треньор и координатор в тима, ликувал с трофея на Мондиала в Съединени американски щати. Загало беше селекционер на Бразилия и през 1998 година, когато отборът загуби финала на Мондиала от Франция. Година по-рано отборът завоюва Копа Америка, когато е един от най-известните моменти на Загало като треньор. Тогава почитателите не харесват и подлагат на критика " селесао ", само че след триумфа той изкрещява в телевизионните камери: " Ще би трябвало да ме търпите! ".

Марио Жорже Лобо Загало е роден на 9 август, 1931 в Масейо. Семейството му се мести в Рио де Жанейро преди той да навърши година. Мечтата му е да стане водач на аероплан, само че би трябвало да се откаже от нея поради проблеми със зрението. Вместо това учи счетоводство и играе футбол в свободното си време за локалния клуб Америка. Лявото крило е носил екипите още единствено на два тима - Фламенго и Ботафого.

Триумфира с пет шампионски трофеи на щата Рио де Жанейро. С Фламенго през 1953, 1954 и 1955 година и с Ботафого през 1961 и 1962 година

Дебютира за Бразилия на 26-годишна възраст, малко преди международното състезание в Швеция през 1958 година Загало беше единственият жив член на бразилския народен тим, който завоюва международната купа през 1958 година В Швеция той играе и в шестте мача, дружно с Гаринча и Пеле, който тогава е единствено на 17 година Припомняме, че Краля на футбола умря на 29 декември 2022 година Гаринча пък си отиде от този свят през 1983 г. 

Франц Бекенбауер и Дидие Дешан са другите двама след Загало, които са станали международен първенец като футболист и като треньор. Кайзера подвигна международната купа през 1974 година с капитанската лента на Федерална Република Германия (Федерална република Германия) в Мюнхен, а през 1990 година беше селекционер на Бундестима при спечелването на трофея в Рим. Дешан пък беше капитан на Франция при първия им успех на домашния Мондиал 1998 година, след което като треньор изведе " петлите " до международния връх през 2018 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР