Легендата на българския футбол Христо Стоичков и заместник-министърът на отбраната

...
Легендата на българския футбол Христо Стоичков и заместник-министърът на отбраната
Коментари Харесай

Христо Стоичков награди най-добрите военни спортисти на церемония в Пловдив

Легендата на българския футбол Христо Стоичков и заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов наградиха най-хубавите военни спортисти за 2023 година. Това стана на тържествена гала в зала " Съединение " на Историческия музей в Пловдив.

 

За миналата година тимът на Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) е преди всичко в крайното сложно отборно класиране в държавните военни шампионати, следван от тимовете на Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

На награждаването участваха още кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, ръководителят на Общинския съвет Атанас Узунов, олимпийският първенец Николай Бухалов, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, шахматистката Виктория Радева, Знеполският свещеник Арсений, спортни персони, изявени спортни деятели, ветерани и други

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов поздрави военните спортисти от името на министъра на защитата Тодор Тагарев и им пожела доста триумфи и през 2024 година „ Обстановката, в която живеем, изисква нашите бойни качества да бъдат развивани, военните качества на страната да бъдат повишавани и издигани на ново ниво “, сподели в словото си заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. „ Когато приказваме за модернизацията на въоръжените ни сили, не би трябвало да забравяме, че най-важният ни капитал са хората.

 

Физическата подготовка и физическата правоспособност на военнослужещите са част от боеспособността и подготвеността. Това, което през днешния ден следим по фронтовете на две войни, демонстрира, че тези, които са готови, те побеждават. Спортът образува воля, дисциплинираност, упоритост, построява възприятие на доверие и взаимопомощ. Във военните дисциплини е значимо военнослужещите посредством спорта да образуват тези качества и да ги предават на подчинените си “, уточни още заместник-министър Запрянов.

Младши сержант Ваня Гатева от СКСО бе оповестена за най-хубав боен състезател на България при дамите. Тя е играч в дисциплините пукотевица с револвер и тактическа пукотевица. Нейни подгласници са курсант сержант Златина Генчева от Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “ (ориентиране и боен многобой), курсант старшина Виктория Ковачка от НВУ (ориентиране и боен многобой), редови войник Дияна Симеонова от СКСО (ски алпийски дисциплини) и лейтенант Десислава Янева от СКСО (военен многобой).

Младши сержант Неделчо Василев от СКСО стана най-хубав боен състезател на България за 2023 година при мъжете. Той заслужи първото си място поради успехите си в ски тичане, дуелна и щафетна пукотевица и боен многобой. След него останаха старши лейтенант Красимир Анев от Военновъздушни сили (ски тичане, пукотевица с револвер, насочване и боен многобой), старши лейтенант Йордан Копринков от Военновъздушни сили (военен многобой, дуелна и щафетна пукотевица, насочване и ски бягане), капитан Янко Хаджиев от Военновъздушни сили (стрелба с револвер, ски алпийски и алпийски дисциплини) и редови войник Костадин Крушков от СКСО (тактическа стрелба).

Военен треньор номер едно на България е капитан Стефан Николчев от СКСО. Той е подготвил първенците по ски насочване, ски бягането, дуелна и щафетна пукотевица, боен многобой и насочване.

Безспорен първенец в крайното отборно военно класиране е СКСО, следвани от Военновъздушни сили и Сухопътните войски. Шампионската купа бе връчена от заместник-министър Запрянов и Христо Стоичков на командира им генерал-майор Явор Матеев. В словото си той благодари на Министерството на защитата, Щаба на защитата и всички структури за основаните условия за почтено и независимо осъществяване на държавните военни шампионати. По думите му в последните години равнището на държавните военни шампионати се повиши доста и в основата на това е мощната конкуренция. „ Изключително вълнуващо и незабравимо е, че през днешния ден на нашето събитие участват забележителни спортни персони “, сподели още генерал-майор Матеев. „ Трудът и дисциплината са в основата и на войнската специалност, и на отличните резултати в спорта. Горд съм, че дружно работим, трудим се и реализираме резултати и на бойното поле, и на спортния фронт “, акцентира генерал-майор Матеев.

Христо Стоичков получи специфична премия от СКСО за интензивно и дългогодишно съдействие, извънреден принос към одобряването и развиването на армейската идея и издигане престижа на българския спорт и престижа на България.

За проявен висок морал, воля, състезателен дух, професионализъм и издигане престижа на Специалните сили на българската войска специфична премия получи старшина Мирослав Павлов. През 2022 година той претърпя сериозен случай при парашутен скок и бе няколко седмици в кома, като към този момент се възвръща.

***
През 2023 година с присъединяване на 13 тима се организираха държавните военни шампионати по ски, дуелна и щафетна пукотевица, пукотевица с револвер „ Макаров “, насочване, боен многобой и тактическа пукотевица. Участието в тях способства за повишение на бойното майсторство, психическата резистентност и спортните умения на военнослужещите и цивилните чиновници.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР