Легендарният Люпко Петрович се завърна за пореден път в българския

...
Легендарният Люпко Петрович се завърна за пореден път в българския
Коментари Харесай

Люпко Петрович: Желанието ми беше да приключа с футбола в Литекс, Гриша Ганчев е човекът, който най-много ме уважава

Легендарният Люпко Петрович се завърна за следващ път в българския футбол. Еврошампионът с Цървена звезда ще бъде състезателен шеф на Литекс, където самият той пожела да завърши с футболната си активност. " Мач Телеграф " беседва с Петрович за Литекс, ЦСКА, Левски и за самия него.

Г-н Петрович, по какъв начин се стигна до завръщането ви в Ловеч?

- Моето огромно предпочитание беше да приключа с футбола в Ловеч. Сигурно ще ме питаш за какво тъкмо там и дали тъкмо Литекс ми е най-близо до сърцето? Може би отговорът е в това, че просто Гриша Ганчев е индивидът, който най-вече ме почита и цени това, което съм направил за него и за Литекс. И преди няколко години, когато ме предложения в ЦСКА, и в този момент в Ловеч изобщо не сме говорили за пари. Всичко при нас е на почтена и мъжка дума. А и одобрявам доста хората в Ловеч, които също постоянно са ме обичали и са се отнасяли прелестно с мен.

Имахте ли предложения от други тимове?

- Да, каниха ме от много места в Сърбия, само че отхвърлих всички оферти. Не ме питай за какво, имам си съображения. Затова взех решение да приема поканата на господин Ганчев.

Не ви ли се работеше отново в ЦСКА и не ви ли канеше Гриша Ганчев и там?

- Не, не. ЦСКА си има добър, млад и сръчен треньор и не е ставало въпрос да се връщам там.

Какво тъкмо ще вършиме в Литекс?

- Литекс също си има добър треньор - Андрей (б.а. - Андрей Андреев). Той е и доста добър и правилен човек. Ще му оказвам помощ с каквото мога, а за какво и в случай че му предам моя опит и моите познания един ден да не стане треньор на ЦСКА. Ще се допитват до мен по всевъзможни въпроси.
 Люпко Петрович е новият състезателен шеф на Литекс
Люпко Петрович е новият състезателен шеф на Литекс

В момента тече формалното показване на именития сърбин в Ловеч

Какви ще са задачите в Литекс и има ли предпочитание Гриша Ганчев тимът отново да играе в Първа лига?

- Не, няма такова предпочитание. Моето предпочитание е Литекс да не играе пред 100 индивида, а пред 2000. Това ще стане, в случай че играем прекрасен футбол, даже и да не сме в Първа лига. Това ще е задачата. Да играем добре и да развиваме младите играчи. Защо пък да не успеем да произведем няколко положителни футболисти, които да са на равнище, с цел да отидат да играят в ЦСКА?

Какво мислите за Саша Илич и допита ли се Гриша Ганчев до вас преди да го назначи за треньор на ЦСКА?

- Когато става дума за сърби, господин Ганчев постоянно се допитва до мен. Допита се и този път. Казах му единствено положителни неща за Саша Илич.

Може ли ЦСКА да стане първенец през тази година?

- Сега е минал половината сезон, нали знаеш на кое място е ЦСКА. Щом в този момент е първи, за какво да не бъде първи и в края на сезона? Разбира се, че има шансове. Саша Илич е доста добър човек. Може би по тази причина завоюва няколко мача с шанс - просто Господ е с него и му оказа помощ да победи в тези няколко мача.

Кажете няколко думи и за Левски. Ще тръгнат ли " сините " отново нагоре със Станимир Стоилов?

- Не съм сигурен, че и Гуардиола да пристигна в Левски ще е успее и ще се оправи по-добре от него. Мъри най-добре знае какво е Левски, какво значи за този тим успеха и какво загубата. Сигурно, в случай че не беше той, Левски в този момент нямаше да го има.

Дошъл ли е моментът да бъде детрониран Лудогорец?

- И този миг в миналото ще пристигна. Казах, че ЦСКА има шансове да стане първи през тази година, само че мисля, че по-вероятно е Лудогорец да остане първи и този път.

Сънародникът ви Младен Кръстаич към този момент е селекционер, а предстоят европейски квалификации сред България и Сърбия. Какво можете да кажете за него?

- За момента с тимовете, които е водил Кръстаич, няма извоюван трофей, само че може пък тъкмо с България да се окаже, че ще реализира най-хубавите си резултати.

Кои са ви най-хубавите мемоари от кариерата ви в България?

- Може би влизането и излизането от групите на шампионата за Купата на УЕФА с Литекс през 2005 година. Разбира се, че всяка купа и купа са ми доста скъпи - станах първенец с Левски, взех Купата с Литекс - тези работи не се не помнят.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР